kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
IMF yeşil ışığı yaktı
IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, yıl sonuna kadar yakın izlemenin süreceğini, 2000-2001 yıllarını kapsayan bir stand-by yapılacağını açıkladı

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Ankara'da yaptıkları görüşmelerde, mali açıdan desteklenmeye değer bir program hazırlandığını söyledi. Cottarelli, imzalanacak Stand By Anlaşması ile enflasyonun 2000 yılında yüzde 25'e 2001 yılınhda yüzde 10'a indirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chibber ise programı, "Tarihi ve güçlü bir program. Desteklemekten mutluluk duyuyoruz" sözleriyle tanımladı.

6 aylık köprü
IMF ve Türk heyetleri arasındaki görüşmelerde, belli bir programa dönük oldukça önemli yol katedildiğine işaret eden Cottarelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"IMF'nin destekleyebileceği bir programı ortaya çıkardık. Spesifik adımları belirledik. Bu programlar uygulanmaktadır. Daha detaylı programın tüm unsurları da, eğer uygulanabilirse başarılı olacaktır. Önümüzdeki aylar içinde, izleme programı devam edecek. Fakat bu program, daha sonraki dönem için bir köprü niteliğinde olacak."

Cottarelli, yılın ilk dört aylık döneminde Türkiye'de özellikle ödemeler dengesi ile ilgili gelişmelerin olumlu olduğunu, ancak Türkiye'nin bazı stratejik adımlar atılması gerektiğini söyledi

Sosyal Güvenlik reformunun, Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında geldiğini ifade eden Cottarelli, "38-43 yaşında emeklilik sıradışı" dedi ve şöyle devam etti:

"Sosyal güvenlik açığı önemli rakamlara ulaştı. Mevcut haliyle sistem emeklilere gereken desteği vermekten uzak. Şurası açık ki, reformun emeklilik yaşının yanısıra başka tedbirleri de içermesi gerekiyor. Bütçe açığının azaltılmasında hedef sadece yaş sınırının yükseltilmesinde değil."

"Toplumsal destek önemli"
Cottarelli, enflasyonun düşürülmesi çabalarının tüm kesimlerce desteklenmesi gerektiğini ısrarla vurguladı ve şöyle konuştu:

"Enflasyonun düşürülmesi herkes tarafından desteklenmeli. Artık daha kapsamlı bir programa ihtiyaç var. Tüm kesimlerin katılacağı ulusal bir çalışmaya gerek var."

İşte reçete
Enflaslyonla mücadele açısından kilit adımların bazılarının uygulama aşamasında olduğunu kaydeden Cottarelli, reçetesini şöyle ortaya koydu:

* Mali politikalar konusunda mutabakata vardığımız öncelikli husus kamu sektöründe birincil fazla, faiz dışı fazlaya erişmek. Bu, GSMH'nin yüzde 5'i kadar bir miktar ve büyük bir kararlılık gerektiriyor. Mali güçlenmenin beklediğimizden de hızlı gerçekleşeceğine inanıyoruz.

* Sosyal güvenlik reformu zorunlu.

* Tarıma verilen desteğin şeklinde sorunlar var ve değişiklik gerekiyor.

* Özelleştirme sayesinde de ekonomik sistemin verimliliği arttırılmalı.

IMF'nin gelişmekte olan ülkelerle ilişkin düzenlemelerinde önemli mesafeler alındığını belirten, Kore ve Tayvan'ı örnek veren Cottarelli, Stand By çalışması tamamlanır tamamlanmaz destek sağlanacağını bildirdi.

Dünya Bankası devrede
Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber da programın geniş kapsamlı ve sorunları ele alan bir program olduğunu söyledi.Chhibber, "Güçlü ve tarihi bir program, temel yapısal reformları ele alıyor.

Bu program ekonominin canlanmasına katkıda bulunacak. Bu programa destek olmaktan dolayı mutlu olacağız" diye konuştu.

Enflasyon hedefi % 10
Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, "Hükümetin politikaları, programımızdaki ilkeler ve kararlılık IMF heyetine iletilmiş, enflasyonla mücadele programımıza, bir Stand By düzenlenmesi çerçevesinde destek sağlama talebimiz, olumlu karşılanmıştır" dedi. Enflasyonun 2001 yılı sonunda yüzde 10'a indirilmesi için gerekli kararları duraksamadan alacak kararlı bir hükümetin mevcut olduğunu söyleyen Uluğbay, IMF'nin sağlayacağı destekle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"57. hükümetin programında, enflasyonla mücadeleye yönelik açıkladığı politikaların içeriği ve bu politikaları yaşama geçirmede sergilediği tutarlılık, IMF'nin vereceği destekte önemli rol oynayacaktır."

IMF ile yapılacak düzenleme içinde, "Para Kurulu" uygulamasının yer almayacağını, bunun için bir neden olmadığını belirten Uluğbay, Merkez Bankası'nın önceki dönemlerde olduğu gibi hedef enflasyona yönelik kur politikasına devam edeceğini vurguladı.

Kur politikasına aynen devam
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, klasik Stand By Anlaşmaları'nın döviz kurlarıyla ilgili radikal önlemleri içerdiği yönündeki kaygıların Türkiye'nin hazırladığı program açısından geçerli olmadığını söyledi ve "Kur politikalarımızda herhangi bir değişiklik yok" dedi. Erçel, sabit kur ve para kurulu konusundaki sorular üzerine şu açıklamayı yaptı:

"Kur politikalarımızı enflasyon hedefine göre belirliyor ve uyguluyoruz. Bu politikayı tüm finans piyasaları biliyor. Para Kurulu yok. Para Kurulu'nun uygulanışı konusunda detaylı bilgilendirme gerekiyor. Böyle bir uygulama öngörülmüyor. Kur politikamızda değişiklik yok. Hep önümüze bakıyoruz."

Mali yardım neden açıklanmadı?
ANKARA- IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ve Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın, 2 yıllık Stand By Anlaşması karşılığında sağlanacak mali yardımın boyutunu açıklamamalarının sırrı çözüldü. Türkiye IMF'nin, özellikle sosyal güvenlik reformunu görmeden, mali destek yönünde bir bildirimde bulunmaya yanaşmadığı anlaşıldı. Türkiye, kamu açıklarını daraltma, yapısal reformları tamamlama ve sıkı para politikası karşılığında IMF ve Dünya Bankası'ndan beklediği desteği almayı başardı. Türkiye'nin, 3 milyar doları Dünya Bankası'ndan olmak üzere, 10 milmilyar dolar destek sözü aldığı ortaya çıktı. Cottarelli, Türkiye'ye verilecek mali desteğin boyutunun Washington'da müzakere aşamasında olduğunu söyledi. SABAH'ın sorularını da yanıtlayan IMF Türkiye Masası Şefi, "Görüşmelerimize devam edeceğiz. Programın son aşamasında bu konuyla ilgili bir açıklama yapabiliriz. Bu iş ABD'de sonuçlanacak" dedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU

IMF'ye verilen hedefler
Mart 99Haziran 99
Hedef Ger.Hedef Ger.Eylül Aralık
Mali hedefler (Trilyon TL)
Toplam gelir3.0052.8747.820-12.70018.700
Faiz dışı harcama3.1403.0666.700-11.80017.000
Faiz dışı fazla*-135-1935809001.700
Özelleştirme geliri----270
Parasal hedefler (Trilyon TL)
MB Net içvarlık800-900961.000-8991.000-1.100

Anlaşma hedefleri (%)

TEFE-4845--50-55
TÜFE-64---55

*Özelleştirme geliri hariç


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır