kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Giy ve çık
Şapka, kemer, gözlük, ayakkabı gibi "giyilebilir" bilgisayarlar, fantezi olmaktan çıkıyor

Giyilebilir bilgisayarların gündelik hayatımıza girmesi artık an meselesi. "Giyilebilir bilgisayar" kavramı en az 40 yıl öncesinden geliyor. İlk giyilebilir bilgisayar ise, MIT'den (Massachussetts Institute of Technology) Ed Thorp ve Claude Shannon'un 1966'da geliştirip denediği bir model.

Bir vizörü olan ve rulet çarkının dönüşünü analiz edip sonuçları tahmin edebilen bu ilk modelin yapımından 32 yıl sonra bayrak gene aynı üniversitede. MIT Media Lab'deki (http://www.media.mit.edu) araştırmacıların ürettiği prototipler yıllardır bilgisayar dünyasında heyecan yaratıyor.

Ama, başta Media Lab'ın kurucularından Steve Mann olmak üzere bu grubun ürünleri şimdiye kadar pek "uygulanabilir" görülmüyor, geleceğe yönelik fantezilerin çok ötesine geçemiyordu. Sony Computer Science Laboratory'den Jun Rekimoto, şu senaryonun hiç de uzak olmadığı görüşünde: Öğle yemeğine çıktınız. Masaya oturup sipariş veriyorsunuz ve tam yemekler geldiğinde, o gün tam da o saatte birilerine şirkette randevu verdiğinizi hatırlıyorsunuz. Kemerinizdeki bilgisayardan sekreterinizin bilgisayarını simgeleyen ikonu seçip hemen bir ses memosu "attach" ediyorsunuz.

Gözlerde Web kamerası
Stev Mann'ın ürettiği prototiplerden biri olan "giyilebilir kemera" (http://www.wearcam.org), bu alandaki gelişmelerin son yıllarda nasıl bir hız kazandığını çok iyi somutluyor. Yıllar önce üretilen ilk prototip, insanın kilolarca metal ve plastiği başında ve vücudunun çeşitli yerlerinde taşımasını zorunlu kılarken, son giyilebilir kamera sıradan bir gözlükten farksız. Maliyeti de optimize edilmiş durumda. Bu "gözlük"le dolaşırken, eğer o anda bir sunucuya bağlıysanız, sizin gördüklerinize başkaları da ulaşabiliyor.

Bu deneyimi herkes WearCam sitesine girip yaşayabilir, çünkü Mann tam da bunu yapıyor ve gözlüğüyle algıladıklarını online İnternet'te yayınlıyor. Giyilebilir bilgisayarlar şu anda yoğun olarak kargo şirketlerinin görevlileri tarafından kullanılıyor. İlk yayılacağı alanlar ise, tıp, mimari ve inşaat olacak.

Özel hayata darbe
Bu arada özel hayat savunucuları, giyilebilir bilgisayarların yaygınlaşmasıyla özel hayatın giderek ortadan kalkmasından endişe duyuyor. Endişelerinin kaynağı, kişinin ise çok daha fazla "iz bırakması" ve devletlere ait istibharat birimleri ile medyanın bu teknolojiyi kullanması.

Pennsylvania Üniversitesi'nden bir hukuk profesörü, Anita Allen ise, kişinin başkaları tarafından izlenmesi durumunda hareketlerinde daha az özgür olacağı görüşünde.

MIT Media Lab projeleri: http://lcs.www.media.mit.edu/projects/wearables

Carnegie Mellon Üniversitesi projeleri: http://www.cs.cmu.edu:80/afs/cs.cmu.edu/project/vuman/www.home.html


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır