kapat

03.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tatil tuzakları!
Koca bir kış, hayalini kurduğunuz tatil günleri nihayet geldi. Peki, sağlıklı bir tatil geçirmek için neler yapacağınızı biliyor musunuz?

Yaz tatilinin gelmesiyle birlikte, gerek seyahat, gerek tatil yapılan mekân, gerekse kullanılan ürünlerle, yeyip içtiklerimiz bizim için tehlike teşkil edebiliyor. Özellikle uçakla seyahat edecekleri bekleyen riskleri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Solunum Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Ahmet Rasim Küçükusta, şöyle sıralıyor:

Uçaklar günümüzün en hızlı ve modern ulaşım araçları. Uçakla çok uzak mesafelere seyahat eden kişilerde "Jet lag" adı verilen bir rahatsızlık ortaya çıkıyor. Başlıca belirtileri, bitkinlik, yorgunluk, uyku hali ve sinirlilik. Bazı kişilerde ise, başağrısı ve kulaklarda uğultu, çınlama görülebiliyor.

Jet-lag adı verilen bu rahatsızlığın nedeni, normal uyku-uyanıklık düzeninin bozulmasıdır. Bu durum, araba, tren ve vapur gibi araçlarla yapılan uzun mesafeli yolculuklarda görülmemesinin sebebi, seyahat yavaş olduğu için organizmanın değişen zaman dilimlerine uyum sağlayabilmesidir.

Jet-lag doğuya veya batıya doğru yapılan seyahatlerde farklılık göstermez. Bunun ortaya çıkmasını etkileyen faktörler arasında seyahatin sürmesi, seyahat gününün zamanı ve kalkışın ilk uyku periyoduna olan uzaklığı önemlidir.

Neler yapmalı?
Uçak yolculuğu yapanlar nedense alkollü içeceklere fazla itibar ederler. Ancak, alkollü içecekler yorgunluğuna yol açar. Uçaklarda, alkollü ve gazlı içeceklere ağırlık verilmemesi gerekir. Sade su, çay içilmesinde yarar vardır.

Tatillerde yer ve zaman değişikliğinden uyku sorunları ortaya çıkar. Bunları ilaç yerine doğal yöntemlerle çözümlemeye çalışın. Bitkisel çaylar, duş veya süt gibi yöntemler yararlı olur.

Beyin, uyku hormonu olarak adlandırılan melatonini karanlık dönemlerde üretir. Ve bu üretim gün ışığında durur. Bu nedenle, seyahat nedeniyle uyku saatlerinde büyük değişiklik olursa, vücudunuzu bulunduğunuz yere göre ayarlayın. Yani gün ışığı sizin canlı ve uyanık kalmanızı sağlayacaktır. Siz de, vücudunuza yardım edin. Eğer, imkânınız varsa, duş yaparak, bulunduğunuz bölgede gün ışığının en son saatlerine göre zamanınızı harcayın.

Neler yediğiniz çok önemli. Yolculuğa çıkmadan önce ağır yemeklerden uzak durun. Güne hatta yolculuğa bir kahvaltı ile başlayabilirsiniz. Bu kahvaltı biraz ağır olabilir. Ancak, bir öğle yemeğinden daha fazla ağır olmamalı.

Uzun süreli seyahatlarda, uçak içinde egzersiz de yapılmalıdır. Bu özellikle, şişman ve gebe yolcular için çok önemlidir. Uzun süre oturur pozisyonda kalmak kanın bacak damarlarında birikmesine ve buralarda pıhtılar oluşmasına yol açabilir. Bunun önlenmesi için bacak egzersizleri ve yürüyüş çok faydalıdır.

Uçak yolculuklarında, bacak damarlarında pıhtı oluşumu (tromboz) ciddi bir tehlike oluşturur. Bu pıhtı, bacak damarından çıkaran akciğer damarlarını tıkayabilir. Ve akciğer embolisi ortaya çıkar. Araştırmalara göre, uzun uçak yolculuklarından sonra görülen ölümlerin yüzde 20'si akciğer embolisine bağlı olur.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır