Rusya'nın NATO'yu zor durumda bırakan Priştine operasyonu, Amerikan yönetiminin de gözünü korkuttu. Kosova'da kendine ait özel bir komuta bölgesi isteyen Rusya'nın direncini kırmak için 4 gündür Moskova'da pazarlık yapan Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott da sonunda pes etti ve topu Clinton'a attı. Barış gücünün kaderi, 18 Haziran'da Köln'de yapılacak olan G-8 devlet başkanları zirvesine bırakıldı. Son kararı, Bill Clinton ile Boris Yeltsin verecek.
Ruslar'ın Priştine'ye girişinin şokunu hâlâ atlatamayan Amerikan tarafı, dünkü görüşmelerde hiç olmazsa "barış gücü sorunu çözülene kadar Rusya'nın Kosova'ya ek askeri güç göndermeyeceğine" ilişkin bir güvence istedi. Rusya bu sözü verdi. Ancak Moskova'nın daha önce Kosova'ya NATO'dan önce girmeme ve Kosova'daki birliklerini geri çekme güvencesi verip sözünde durmadığı biliniyor. Bin kadar Rus askerinin, Moskova çevresindeki 3 havaalanında, her an Priştine'ye hareket etmek üzere alarmda bekledikleri bildiriliyor.
Moskova'daki görüşmeler, Rusya'nın kendi birliklerini NATO komutasına vermeme direnci yüzünden sonuçsuz kaldı. Rus tarafı, "Kendi komutamızda bir bölge istiyoruz" ısrarını sürdürdüler. Talbott'un da buna ilişkin yumuşama sinyalleri verdiği, ama Rusya'yı tek başına bırakmamak için aynı bölgeye İsveç veya bir başka tarafsız ülkenin askerlerinin de konuşlandırılabileceği belirtiliyor. Amerikan tarafı bu taleplere Salı günü cevap verecek. Dün telefonda konuşan Clinton ve Yeltsin'in bugün bir telefon görüşmesi daha yapması bekleniyor.