Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
* Kahve yorgunluğu unutturur mu? Çok yorgun olduğumuzda dinlenmek için bir kahve molası önerir misiniz?
Kahvede bildiğiniz gibi kafein denilen bir madde var ve bu madde kesinlikle, dikkat açıcı ve enerji oluşumunu hızlandırıcıdır. O yüzden yorgunluğu unutturmaz ama geçici olarak kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar. Ama diğer yandan kahvenin diürretik yani idrar söktürücü etkisi vardır. Bir de sinir sistemi harabiyetine neden olur. O yüzden kendinizi yorgun hissettiğinizde aşırı kahve tüketimini önermiyoruz.

* Sıvı tüketiminin yorgunluğa etkisi nedir? Susuzluk gerçekten yorgunluk olarak kendini gösterir mi?
Yeterli sıvı alınamadığında kişi kendini halsiz, yorgun ve bitkin hissedebilir. Bu nedenle vücuttan su söktürmeyecek içecekler tercih etmek gerekir. Su, ayran, maden suyu, meyve suyu gibi... Yazın da, eğer kişi spor yapıyorsa vücutta elektrolit kaybı oluşur ve bu da yorgunluğa neden olabilir. Yorgunluğa engel olmak için sıvı tüketimini artırmak gerekir. Bunun için de elektrolit içeren maden suyu ya da tuzlu ayran tercih etmeliyiz.

* Enerji içecekleri yorgunluğun ilacı olabilir mi?
Enerji içecekleri de geçici olarak yorgunluğu giderirler. Çok yoğun spor yapan yetişkinler kullanabilirler ama uykusuz geçen bir gecenin ardından, bu içeceklerden içmek yerine taze sıkılmış meyve suyu tüketilmesi çok daha iyi olur.