Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Verimli, sigara yasağı nedeniyle sigara içmeyenlerin bir müddet bağımlıları "idare etmelerini" isteyerek, "Çünkü nikotin yoksunluğu ciddi bir psikiyatrik sendromdur" dedi.

Verimli, yaptığı yazılı açıklamada, yarından itibaren yürürlüğe girecek Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ile kontrollü sigara içilebilen günlerin başlayacağını anımsatarak, sigaranın ana maddesi olan nikotinin kişinin beyin mekanizmasında bağımlılığa yol açan etken madde olduğunu belirtti.

Nikotin yoksunluğunun da psikiyatrik sınıflandırmalar içerisinde yerini bulan bir sendrom olduğunu bildiren Verimli, nikotin yoksunluğunun kişide sinirlilik, hareketlilik, mutsuzluk ve ağlama isteği, saldırganlık, terleme, titreme ve ateş basmaları, vücutta uyuşmalar, tahammülsüzlük ve dürtüsellik gibi sonuçlar doğuran önemli bir sendrom olduğunu kaydetti.

Nikotin yoksunluğunun diğer maddelerde olduğu gibi yıkıcı olmadığını, bir müddet sonra kendiliğinden geçtiğini dile getiren Verimli, "Bu sebeple o sırada sigara içme isteği üst safhada olan bireyin herhangi bir kişi veya mekan sahibi tarafından engellenmesi, kişinin tepkisine ve maalesef şiddet içerikli davranışlara yol açabilecektir. Bunun için 'nikotin yoksunluğuna' alışılana kadar kimseyle tartışılmamalı, bir müddet karşılıklı uzlaşı sağlanmalıdır" dedi.