SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
  » Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
34. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 8-24 Haziran
Festival Tarihçesi
Bilet Fiyatları
Mekanlar
Festival Programı

Mekanlar

Aya İrini Müzesi
I. Iustinianos döneminin tüm mimari özelliklerini yansıtan Aya İrini "Kutsal Barış", ana mekân, narteks ve atriumdan oluşur. Bazilika ile kapalı Yunan haçı arasındaki geçiş, dönemin en tipik mimari özelliklerinden biridir. Osmanlı döneminde atrium, küçülerek orijinalliğinden uzaklaşsa da, Aya İrini İstanbul'da günümüze kadar gelebilmiş yegâne atriumlu kilisedir. Kubbesindeki dört kademeli kürsü, İsa'nın çarmıha gerildiği Golgota Tepesi'ni, üzerinde yükselen geniş kollu haç İsa'yı betimler. Ana mekânda iki parça halinde bulunan, büyük olasılıkla I. Constantinus dönemimde yapılmış ilk yapıdan arta kalan döşeme mozaikleri, Bizans sanatının en erken örneklerini oluşturur. Aya İrini'nin sağ üst galerisinde ise geç döneme ait aziz başlarını tasvir eden freskolar bulunmuştur. Bunlar kilisenin, Bizans'ın son döneminde mozaik yapımından daha kolay ve daha ekonomik olduğu gerekçesiyle yaptıkları freskolarla bezeli olduğunu kanıtlar. Aya İrini, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra, Topkapı Sarayı'nı çevreleyen Sur-ı Sultani içerisinde kaldı ve silah deposu olarak kullanıldı.

Günümüzde, başta Uluslararası İstanbul Müzik Festivali olmak üzere çeşitli etkinliklere tahsis edilerek konser ve gösteri amaçlı olarak da kullanılmaktadır.

İş Kuleleri Kültür ve Sanat Merkezi

Levent'teki İş Kuleleri kompleksi içinde 2000 yılında kurulan ve 800 kişilik bir konser salonuna sahip İş Sanat Kültür Merkezi yerli ve yabancı pek çok sanatçı ve topluluğu ağırlamıştır.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Klasik döneme ait zengin bir koleksiyona sahip olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Osman Hamdi Bey tarafından mimar Vallaury'e yaptırılmıştır. 1891'de hizmete açılan müzenin üst katında Anadolu, Mezopotamya, Mısır ve Arap eserleri sergilenmektedir. Akad Kralı Naramsin'in steli, Kadeş Antlaşması ve Zincirli heykeli müzenin ünik eserleri arasında yer almaktadır. Bu müzede ayrıca 75.000 çivi yazılı belgenin korunduğu "Tablet Arşivi" bulunmaktadır.

Tarih Vakfı Darphane-i Âmire Binaları

Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk darphanesi olan ve Topkapı Sarayı'nın birinci avlusunda bulunan Darphane binaları 1727 yılında tamamlandıktan sonra, II. Mahmud döneminde kapsamlı bir onarımdan geçti. Bütününde ampir üslubunun ağırlıkta olduğu yapılar; barok eğilimli duvarlar, kemerli kapılar, granit parke döşeli yollarıyla bir armoni oluşturur. Dönemin mali düzeni içersinde büyük bir öneme sahip olan Darphane'de para basımının yanı sıra, saray için gerekli olan altın ve gümüş eşya, hatıra sikkeleri ve mücevherlerin imalatı da yapılırdı.

Yıldız Sarayı Tiyatrosu

Yıldız Sarayı'nın bulunduğu alan, Kanuni Sultan Süleyman döneminden başlayarak padişahların avlanma yeri olmuştur. Bu alandaki yapılanma, 1834'te II. Mahmud askerlerinin talimlerini izlemek amacıyla küçük bir köşk yaptırmasıyla başlar ve II. Abdülhamid döneminde gerçekleşen yerleşim ve çevre düzeniyle gelişir. Zaman içinde saray, çok sayıda köşk, kasır, tiyatro gibi bina ve ekleriyle bugünkü karakteristik haline kavuşmuştur. Eski bir ahırın yerine inşa edildiği söylenen ve saray mimarı Raimondo d'Aronco tarafından projelendirilen Yıldız Sarayı Tiyatrosu, Osmanlı döneminde, genellikle nazırlar ve yüksek memurlar ile özel davetlileri ağırladı. Tiyatro, günümüzde özel gösterilerde kullanılmak amacıyla onarılmıştır.

Topkapı Sarayı Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu'nun başkent İstanbul'da yönetim sarayı ve hanedanlık ikametgâhı olarak kullanılan, 1204 Latin İşgali sırasında yağmalanan Bizans Sarayı kalıntılarının üzerine inşa edilen Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethinden kısa bir süre sonra 1473 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı hanedanı, Topkapı Sarayı'nı 19. yüzyılda Boğaziçi saraylarına yerleşene kadar kullanmıştır. Saray, Cumhuriyet'in ilanından sonra müze haline getirildi.




Galatasaray Şampiyon
Turkcell Süper Ligi'nde 2005-2006 sezonun şampiyonu nefes kesen bir mücadele sonunda GALATASARAY oldu.
El salladı gitti
Yönetmen el salladı, gitti. Boşluğu hissettiniz mi? Adı Atıf Yılmaz' dı; hep gülümsedi. Çok milli ve...
Tuzla'daki atıklar yabancı değil
Tuzla'da ortaya çıkan zehirli varillerle yeniden gündeme gelen tehlikeli atık konusunu aslında Türkiye 18...
Sorularla Sosyal Güvenlik Reformu
SOSYAL GÜVENLİK TASARISI METNİ...
Şemdinli iddianemesi
Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın, Orgeneral Büyükanıt'ı 'yargıyı etkilemeye çalışmak', 'örgüt...
Akıllı hasta olmayı bu kitapla öğrenin
Prof. Dr. Mehmet Öz, satış rekorları kıracak yeni kitabını çıkardı. Bu kez öğütler, bilinçli hasta olmak...
78. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu
Akademi ödülleri olarak da bilinen Oscar Ödülleri'nin 78'incisi Los Angeles'ta düzenlenen muhteşem bir...
Dünyanın otomobil şovu
Bu yıl 76'ıncısı düzenlenen Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, meraklılarıyla buluşuyor. 2-12 Mart...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu