SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni nesil bekaret yaşını 12'ye düşürdü
Adet sancılarına en iyi ilaç dinlenmek
Erken yaşta kürtaj yaptırmak kısırlığa neden olabilir
Kulaktan dolma bilgileri değil uzmanları dinleyin
Genç kızlığa ilk adım:Adet görme

Yeni nesil bekaret yaşını 12'ye düşürdü

Uğruna cinayetler bile işlenen bekaret, yeni kuşak için tabu olmaktan çıktı. Bekaret yaşı 12'ye kadar düştü. Ancak bu kadar erken yaşta cinsellikle tanışmak doğru mu? Uzmanlar tereddütsüz 'Hayır' diyor ve ekliyor: Sağlıklı cinsellik, 18 yaşından sonra yaşanır.

Fertijin Kadın Sağlığı Merkezi'nin Direktörü Op. Dr. Seval Taşdemir, genç kızların ergenlik döneminde en çok merak ettikleri sorulara açıklık getirdi:

* Bakirelik hâlâ tabu mu?

Bu çok kapsamlı bir soru. Günümüz, annelerimizin çağındaki gibi değil. Her şey çok değişti. Gençleri baz aldığımızda, bunun en doğru yanıtını üniversitelerde yapılan anketlerden öğrenebiliriz. Bu soruyu üniversite bazında değerlendirirsek; bakireliğin bir tabu olmadığını görürüz. Tabii bunu toplumun geneline yaymak doğru olmaz. Çünkü toplumda çok fazla sosyal tabaka var.

* Genç kızlar cinsellikle ne zaman tanışıyor?
Gelen hasta profilini ve bu konuda çıkan yazıları takip ettiğimizde; cinsellikle tanışmanın ortaokul yaşlarına kadar indiğini görüyoruz. Bu da çok tehlikeli bir durum. Çünkü genel ahlakın sarsılmasının yanı sıra çocukların hem ruhsal hem de bedensel sağlıklarının bozulmasına neden oluyor. 12-13 gibi erken bir yaşta cinsellikle tanışmak, cinsel yolla bulaşan hastalıkları da beraberinde getiriyor. Tabii bu da genel toplum sağlığını etkilemekle birlikte gelecek kuşakların sağlık kalitesini de düşürüyor.

* Genç kızların cinsellikle ilgili bilgileri yeterli mi?

Değil! Bana göre; bu bilgilerin lise hatta ilköğretim düzeyinde çocuklara ders olarak verilmesi gerekiyor. Cinselliğin, beden sağlığının, sporun ve beslenmenin temel bilgileri bu dönemde verilmeli.

* Cinselliği hangi kanallardan öğreniyorlar?
Cinsellikle ilgili bilgileri daha çok kendi aralarındaki muhabbetlerinden, çeşitli dergi ve filmlerden ediniyorlar. Bu bilgiler de doğruluktan uzak olduğu için ileride birçok sorun yaşamalarına neden oluyor.

* Korunmasız cinsellik hangi hastalıklara kapı aralar?
Birçok hastalığın kapısını aralar. Bunların başında da Gonore (bel soğukluğu) hastalığı gelir. Cinsel yolla bulaşan bu hastalık, kadında ve erkekte kanalların tıkanması sonucunda kalıcı kısırlıkların oluşmasına neden olur. Ayrıca AIDS, frengi, hepatit B ve mantar enfeksiyonlarından bakteriyel enfeksiyonlara kadar birçok hastalık kontrolsüz cinsel ilişkiyle bulaşabilir. Bunun için cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması öneriliyor.

* Erken yaşta cinsellikle tanışma, psikolojiyi etkiler mi?
Doktor olarak şunu söyleyebilirim ki; insanların birtakım olayları yaşayabilmesi için bedensel ve psikolojik olarak buna hazır olmaları gerekir. 12-13 yaşlarında yaşanan cinsellik, ruhsal psikolojinin tamamlanmadığı bir dönemde gerçekleştiği için travmatik durumlara neden olabilir. Aynı zamanda bu durum ahlaki yapının hasar görmesine de neden olur. n5 yaşındaki bir kadının gebe kalmasını önermiyor ve bunu patalojik olarak değerlendiriyorsak, 12-13 yaşlarında hamile kalınmasını da yine patalojik bir durum olarak nitelendiriyoruz. Cinselliğin yaşanabilmesi için gençlerin 18 yaşını geçmesi gerekiyor.

* Türk genç kızlarının jinekolog korkusu var mı?
Elbette var. Özellikle bizim toplumumuzda jinekoloğa giden genç kızların sayısı parmakla sayılabilecek kadar azdır. Genelde bunlar da korunmasız ilişki sonrasında sorun yaşayan gençler oluyor. Çünkü çoğunlukla jinekolojik muayeneden çekiniyorlar. Ayrıca kızının adet düzensizliği ya da tüylenme sorunu olduğu için onu doktora götürmeyi akıl eden anne çok az.

* Neden jinekoloğa gidilmeli?
Birçok genç kız ilk jinekolojik muayene öncesinde hayli tedirgin olur. Oysa jinekolojik muayene, ağrıya yol açmayan kolay ve beş dakikadan fazla sürmeyen bir işlemdir. İlk muayene öncesinde kişinin kendini rahatsız hissetmesi son derece doğaldır ve muayenede neler yapılacağı konusunda önceden bilgi sahibi olmak endişeleri azaltır. Ayrıca jinekoloji, cinsel sağlığı ve üreme sağlığını korumaya yönelik kadınlara özel tıbbi bir bakımdır. Jinekolojik bakım; hastalıklardan korur, kanserlerin erken tanısını, üreme organlarını etkileyen enfeksiyonların erken tanı ve tedavisini ve daha sonra görülebilecek kısırlık gibi komplikasyonların önlenmesini sağlar. Tüm bu nedenlerden ötürü, 18'inde her genç kızın jinekologa gitmesi; hem ruhun hem de bedenin daha sağlıklı bir ergenlik dönemi yaşamasına yardımcı olacaktır.

* Jinekolog neleri sorgular?
Bir genç kızın bu randevuda nelerle karşılaşacağını bilmesi, endişelerini yenmesinde yardımcı olur. Öncelikle kişisel, ailesel, cinsel ve tıbbi öyküler alınır. Jinekolojik muayene yapılır ve laboratuvar testleri istenir. Muayenenin adet kanamasının olmadığı bir dönemde yapılması gerekir. Adet kanaması hem laboratuvar testlerinin sonuçlarını hem de muayeneyi etkiler.

* İlk jinekolojik muayenede doktora verilmesi gereken bilgiler neler?
Jinekoloğa verilen bilgilerin eksiksiz olması gerekir. Jinekoloğa verilen tüm özel bilgiler gizli kalır. Yanlış ya da eksik bilgi, tedaviyi olumsuz etkiler. İlk muayene öncesinde; son adet tarihi, adet aralıkları, adet kanamasının ne kadar sürdüğü, ara kanamalar ile genital ağrı, kaşıntı ve akıntının olup olmadığı ajandaya not edilmelidir.

* Muayenede nelere dikkat ediliyor?
Jinekolojik muayene ile genital organların durumu ve jinekolojik problemler değerlendirilir. Jinekolojik muayene için iç çamaşırının çıkartılıp, jinekolojik muayene masasına yatılması istenir. Bu sırada karın ve bacakların örtülebileceği bir örtü verilir ve muayene başlamadan önce masanın uç kısmına kayarak ayakların muayene masasının iki yanında bulunan özel ataçmanlara geçirilmesi istenir. Doktorun muayene yapabilmesi için bacakları ayırarak yatmak gerekir. Bu pozisyonda kişinin kendini rahat bırakması muayene işlemini çok kolaylaştırır. Doktor eldiven giyerek dış genital organları muayene eder. Çok kısa süren bu işlem herhangi bir acı vermez. Karından yapılacak ultrasonografik inceleme ile üreme organları değerlendirilir. Jinekolojik muayene sonrasında doktor idrar tahlili ve kan sayımı gibi birkaç tahlil isteyebilir.

* Eğer genç kız bakire ise muayene yönteminde bir değişiklik olur mu?
Eğer bakire ise karından yapılacak ultrasonografi ile üreme organları değerlendirilir.

* 18 yaşını beklemeden de jinekoloğa gidilebilir mi?

Elbette. Şu şikayetleri olanlar vakit kaybetmeden yardım talebinde bulunmalı: Karnın alt bölgesinde ağrı, adet düzensizlikleri, adet kanamasının olmaması veya aksaması, adet kanaması sırasında şiddetli ağrı, anormal kanamalar, dış genital organlarda ağrı, şişlik, kaşıntı, kitle ve yaralar bulunması, vajinal akıntı, kaşıntı ve ağrı olması, 15-16 yaşına gelinmesine rağmen adet kanamasının başlamamış olması, cinsel temas yoluyla geçen hastalıklara maruz kalınması.

SEVDİCAN GÜNEŞ


DERLENEN HABERLER
Fazlası da azı da zarar ah şu hormonlar!
Fazlası da azı da zarar ah şu hormonlar!
Adet kanamalarının başlamasıyla ergenliğe merhaba diyen genç kızda yavaş yavaş kadınsı değişimler de ortaya çıkar. Çünkü vücudu yöneten artık kadınlık hormonlarıdır. Ancak az ya da çok...devamı


Uyuşturucu Dosyası
16 yaşındaki liseli Melis'in ölümü, gözleri yeniden uyuşturucu batağına çevirdi. SABAH, bu batağa saplanan...
Tek umut ÖSS değil
ÖSS'de başarılı olamayanlar için SABAH'tan dev yazı dizisi Yurtdışı üniversiteler rehberi. Dünyanın 73...
SABAH ile Serbest Ekonominin 20. yılı
SABAH ile Serbest Ekonominin 20. yılı eklerini görmek için
Savaşın bedeli
İsrail'in "iki cepheli" savaşının şiddeti, yağdırdığı bombaların gürültüsü Filistin ve Lübnan halkının...
İsterseniz İran'da başınızı açabilirsiniz
Ultra Muhafazakar Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın sağ kolu, Cumhurbaşkanı yardımcısı Rahim Meşai, "İran'da...
Puanınızı siz hesaplayın
1 milyon 537 bini aşkın adayın yarıştığı ÖSS'nin sonuçları 15 Temmuz'da açıklanacak. Ancak SABAH'ın...
Dünya Anıtlar Fonu'nun koruma altına aldığı 100 anıt 2006 listesi
Ölmeden önce bu yerlere gidin! Çünkü bir sonraki kuşak göremeyecek!

Tehdit altında bulunan...
Galatasaray Şampiyon
Turkcell Süper Ligi'nde 2005-2006 sezonun şampiyonu nefes kesen bir mücadele sonunda GALATASARAY oldu.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu