kapat
13.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


EMRE AKÖZ


Hayatı çizen adam

Duygu ve düşüncelerimize çok önem veririz. Kendimizi bunlarla tanımlarız. Bizi yakından tanımak isteyen bir kişiye hep duygu ve düşüncelerimizden söz açarız. Kendimizi en iyi böyle ifade ettiğimizi varsayarız. Ancak dışavurumun bir başka boyutu daha vardır Nesnelerle ilişkimiz...

O nesneler ki... Giyeriz... Elleriz... Düzenleriz... Dağıtırız... Çalarız... Unuturuz... Severiz.... Biriktiririz... Kırarız... Hor kullanırız... Benimseriz... Gizleriz... Gösteririz... Süsleriz... Ve daha neler neler yaparız.

Oscar Wilde, "Sadece ahmaklar dış görünüşe bakarak karar vermez" demiş. Bunu sadece bir giyim meselesi olarak görmeyin. Eğer bir kişinin çevresine topladığı nesnelerle kurduğu oyunu iyi okuyabilirseniz, o insan hakkında, belki de kendisinin dahi bilmediği şeyleri öğrenebilirsiniz.

Bazı paparazziler ünlülerin çöpünü karıştırır. Bu pis işi niye yaparlar? Elbette o ünlünün gizlediği şeyleri öğrenmek için. 'Ağzıma içki koymam' diyen bir kişinin çöpünden viski şişeleri çıkarsa; seyredin gümbürtüyü!

Bunca lafı etmemin sebebi Sönmez Karakurt'un Sabah'ta yayınlanan 'Enstantaneler'inin bir kitapta toplanması (Mart Yayınları). Adı 'Hayatı Erteleyen Adam'. 10 yıldan beri tanıdığım Karakurt, 'Enstantaneler'de insanları (Türkler'i!) söz ve davranışlarıyla değil, nesnelerle ilişkisi bağlamında anlatıyor.

'Enstantaneler'de elbette diğer insanlarla ilişki de var. Bu da normal ve kaçınılmaz bir şey. Zaten kitabın alt başlığı da 'Mekan, durum ve şahıs tahlilleri'. Sadece karikatüre değil, psikolojiye de meraklıysanız Enstantaneler'i alın; mutlaka kendinizi de bulacaksınız.

Sönmez'den bu vesileyle bizim odanın da resmini çizmesini istedim. Sonucu yanda görüyorsunuz.

Selenium'un rengi ne olmalı?
Binaların rengine dikkat ediyor musunuz?

Bazıları ne kadar kötü Gri, kirli, pis... Görenin içini karartıyor. Bazılarının rengi ise ne kadar güzel, ne şık, ne kadar uyumlu. Onlar da bakanın içini açıyor, ferahlatıyor, mutlu ediyor.

Ancak rengi güzel olan her bina çevreye uymuyor. Kendi başına ele aldığınızda gayet güzel bir tona boyanmış olan bir bina, civardaki yapılarla ve bitki örtüsüyle birlikte düşünüldüğünde itici olabiliyor. Sırıtıyor! Sakil kaçıyor.

İstanbul Beşiktaş'taki Selenium Residence adlı dev binayı yapanlar inşa edenler (Aşçıoğlu İnşaat) bu riskten kaçınmak istemiş. Peki ne yapmışlar? Ihlamur'daki modern binanın rengine semt sakinlerinin karar vermesini istemişler. Şişli'de bilgilendirme ve oylama çalışması yapılıyor.

Anket Haziran ayı sonunda bitecek. Çevreye duyarlı olanlar konuya ilgi göstersin ki bu girişim örnek olsun.

Reklam da bir nevi haberdir
Okurumuz Gökhan Şahin özetle diyor ki... "Gazetenizin aldığı reklamların çokluğunun okuyucuyu kızdırdığını hiç düşündünüz mu? 'Giderlerin karşılanması için gerekli' demeyin. Çünkü gerçek okurlar haber okuyabilmek için, eğlenceli bir kaç dakika geçirebilmek için parasını verebiliyorsa sanırım bir fedakarlık yapılabilir."

Sizi çok iyi anlıyorum. Ama maalesef 'gerekli' diyeceğim. Çünkü...

Hatırlar mısınız; yıllar önce bir Sabah yöneticisi okurlara söz vermişti "Fiyatımız 65 cent'i geçmeyecek." Yani; diyelim ki 50 cent olacak. Bugün dolar 1 milyon 425 bin lira. O hesapla gazete fiyatının 750 bin lira civarında olması gerekiyor. Oysa Sabah sadece 300 bin lira. Reklam alamazsak bu gazete inanın yayınlanmaz.

Önerim Reklam 'ticari iletişim' demektir. Reklamı bir 'haber' olarak görebilirsiniz. Ben öyle yapıyorum Hiçbir zaman satın almayacağım bir ürünün reklamlarına 'Demek böyle bir şey de varmış' diye bakıyorum. Deneyin!

CİNNET: GEÇİRMEK VE GETİRMEK
Gazete ve dergilerin mizah köşelerinde TV programlarında yapılan dil hataları tiye alınıyor. Bazısı gerçekten komik. Ancak... Dün bunlardan birini gördüm TGRT haber spikeri, "Cinnet getiren anne çocuklarını Haliç'e attı" demiş. Köşeyi hazırlayanlar da bununla dalga geçiyor. Niye? Çünkü bu deyimin doğrusu, "Cinnet geçirmek"tir diye düşünüyorlar. Hayır efendim. "Cinnet geçirmek" kadar, "cinnet getirmek" de kullanılır. Eğer sadece bir sözlükle yetinirseniz böyle olur Güleyim derken asıl siz gülünç duruma düşersiniz.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır