kapat
13.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


METİN MÜNİR


Ak Parti'den Uzanlar'a darbe

Enerji Bakanlığı dün Uzan Grubu'na ait Çukurova ve Kepez şirketlerinin imtiyaz sözleşmelerini iptal etti ve bu şirketlerin tesislerine el koydu.

Burada şaşırtıcı olan (eğer şaşırtıcı bir şey olduğunu söylemek mümkün ise) olayın meydana gelmesi değil zamanlamasıdır. Çukurova Elektrik, 1993 yılında Uzan Ailesi'nin kontrolüne geçtiğinden bu yana sürekli olarak hem devletle hem de küçük hissedarlarla ihtilaf halinde idi.

Çukurova'ya devlet bundan önce de el koydu. Ama o zamanki Başbakan Tansu Çiller ile Uzan Ailesi uzlaşınca el koyma kararından geri dönüldü.

Halen devletle Çukurova ve Kepez şirketleri arasında sayısız dava var. Nitekim bu şirketlerin hisseleri "Gözaltı Pazarı"nda işlem görüyordu.

Demek ki Çukurova ve Kepez'e el koymak için nedenler uzun zamandan beri mevcut idi. Dün yapılmış el koymaya gecikmiş bir karar olarak bakmak bile mümkündür.

Ama neden şimdi? Neden bu işi bundan önceki hükümetler değil de Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti yaptı? Buna salt bir yasa ve kural tanımayan şirketlere karşı bir temiz eller kampanyası olarak bakılabilir mi?

Dün konuştuğum bütün uzmanlar el koymanın arkasındaki tek nedenin bu olmadığında hem fikirdi.

Herkes Çukurova-Kepez operasyonunun, Uzan Ailesi'nin petrokimya şirketi Petkim için Özelleştirme İdaresi'nin yaptığı açık artırmada 605 milyon dolarla en yüksek fiyatı vermesinin ardından geldiğini hatırladı. Yakında da mahalli seçimler var. Bu seçimlerde AKP'nin en ciddi rakibinin Cem Uzan'ın Genç Partisi olduğu da akla geldi.

El koyma operasyonu ile hükümet Uzan Ailesi'nin Genç Parti'yi finanse etmek için kullandığı nakit kaynaklarını daraltmış oldu. Grubun finansal açıdan durumunun ne olacağı, konu ile ilgili birçok soru işaretinden sadece biridir. Bir diğeri Petkim'e ne olacağıdır. Herhalde Çukurova ve Kepez'e el koyan hükümet, Petkim'i Uzanlar'a verecek değildir. Piyasalar bu konuda acil açıklama bekliyor.

Cem Uzan geçenlerde yaptığımız bir görüşmede politikayı bıraktıktan sonra şirket işlerinden uzaklaştığını söylemişti. Dün el koyma operasyonu yüzünden Eskişehir'e yapmayı planladığı geziyi iptal etti ve gününü Ankara'da krizi idare etmekle geçirdi.

Paranın olduğu yerden politika hiçbir zaman fazla uzak değildir.

Veya tersi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır