kapat
13.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Son pişmanlık!

Özkan; Anayasa fırlatma olayından sonra ya Sezer, ya Ecevit istifa etmeliydi... Veya ben görevden alınmalıydım..."

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Devlet eski Bakanı Hüsamettin Özkan, 2 yıl önce 21 Şubat günü MGK toplantısında, "Anayasa kitapçığının fırlatılması" ile başlayan devletin zirvesindeki kriz dolu saatleri anlattı.

Özkan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'ten birisinin MGK krizinin ardından istifa etmesi veya kendisinin bakanlık görevinden alınması gerektiğini anlatırken, "Maalesef krizin gereği yerine getirilmedi, kimse bedel ödemedi" dedi.

Komisyon'da Özkan'a milletvekillerinin yönelttikleri ilk soru, olaylı MGK toplantısı ve sonrasında yaşanan gerginliklerle ilgili oldu. Özkan, MGK'da nezaket kuralları içinde davrandığını belirterek, o günü şöyle anlattı

"MGK'da çıkan kriz yaşanmamalıydı. Cumhurbaşkanı ile Başbakan heyetin önünde tartışmamalıydı. Eğer sorun varsa, bunu toplantıdan önce bir araya gelerek ya da ikili görüşmede çözebilirlerdi. Bu siyasi krizin sonucunda ya Başbakan istifa etmeliydi ya beni görevden almalıydı ya da Cumhurbaşkanı görevinden ayrılmalıydı. Bunların hiçbirisi olmadı.

"ECEVİT'İ UYARDIM"
Milletvekillerinin, "Kriz Başbakan'ın yaptığı açıklamanın ardından derinleşti" şeklindeki hatırlatmalarının ardından konuşan Özkan, "Ben açıklama yapılmasına karşı çıktım ama karar böyle alındı. Ancak yine de imzamın arkasındayım" dedi.

Hükümetin ekonomik krize ilişkin bir tek hatası olduğunu belirten Özkan "Biz kamuoyuna sabit kura devam edilecek diye açıklama yaptık ancak IMF'nin dayatması üzerine dalgalı kura geçtik. Bu durumda hükümet güvenilirliğini yitirdi" diye konuştu.

Vekillerin, kayınvalidesiyle ilgili sorularına tepki gösteren Özkan, kayınvalidesinin Halkbank'taki hesapları konusunda hiçbir bilgisi olmadığını anlattı ve "Kayınvalidemin hesabına yatan paralar avukatı tarafından yatırılmıştır Kendisi o tarihte bir gayrimenkul satmıştı. Benim hiçbir ilgim yok" dedi.

Özkan, vekillerin kendisine gösterdiği belgeler ve teknik sorulara ise yanıt vermedi. Belgelerin bir kısmını hatırlamadığını anlatan Özkan, "Bana teknik konularla ilgili değil siyasetle ilgili sorular sorun. Ben devletin nasıl çalıştığını bilmiyorum. Bürokrasiden gelmedim. Ancak bu konulara daha sonra yazılı olarak yanıt verebilirim" dedi.

'DEVLET TECRÜBEM YOK'
Halkbank'ın verdiği kredilerle ilgili soruları yanıtlayan Özkan, detaylı bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Özkan, milletvekillerinin bazı sorularına yanıt verirken, "Hatırlamıyorum, bilmiyorum" şeklinde yanıtlar verince, Komisyon üyeleri, "Devleti yönetenler böyle önemli konuları bilmez mi?" diyerek sitem ettiler. Özkan, bunun üzerine, "Bildiklerimi sizinle paylaşıyorum. Benim devlet tecrübem yoktu. Asıl görevi, koalisyonunun uyumunu sağlamaktı" dedi.

Fatih ATİK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır