kapat
13.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Maçka teleferiği 10 yaşında

İstanbul'un en işlek semtlerinden birinde olmasına rağmen çok az insanın haberdar olduğu bir teleferik sistemi var. Maçka Parkı ile Taşkışla arasında faaliyet gösteren teleferik sistemi bu yıl 10 yaşına bastı.

Her biri 6'şar kişilik 2 kabinle çalışan telefererik 2 yönlü işliyor. Yani bir seferde 12 kişi karşı yöne geçebiliyor. Sistemde biri çekici olmak üzere iki kablo bulunuyor. İki istasyon arasında yaklaşık 350 metrelik bir uzaklık var. İki istasyon arasındaka yolculuk sadece 3 dakika sürüyor ve saatte 210 adet yolcu taşıyor. Teleferiğin havadaki yüksekliği ise 26 metre. Teleferik haftanın 7 günü 08.00-20.00 arası İstanbullulara hizmet veriyor. yolcuların yüzde 87'si öğrenci, yüzde 13'ü sivillerden oluşuyor. Telefereğin belirli bir kalkış saati yok. Yolcu geldikçe teleferik yola çıkıyor. Yolcu adedi 1 kişi bile olsa asla bekleme yapılmıyor.

HER GÜN BİN YOLCU
27 yaşındaki Gökhan Kavacı 4 yıldır Maçka teleferiğinde görev yapıyor. Kavcı şunları anlatıyor "Bu teleferik genellikle Maçka kampüsü ile Taşkışla kampüsü arasında çalıştığı için İTÜ'nün öğrencileri biner. Bunun dışında işine gelip gidenler ya da haftasonu yeşil Maçka parkında piknik yapmak isteyenler teleferiği kullanıyor. Her gün ortalama 1000 kişi teleferiği kullanır. Okulların açık olduğu zamanlar bu 1300 kişiye kadar çıkar."

Elektrik kesildiğinde teleferiğin ortaya asılı kaldığını belirten Kavacı, "Bazen insanlar bu durumdan rahatsızlık ve korku duyabiliyorlar. Ancak devreye jeneratör giriyor. Yolcular teleferikte sadece 2 dakika mahsur kalıyorlar. Bu süre bizim aşağıya inip jenaratörü devreye sokma zamanımız" diyor.

Cenk ERTEKİN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır