kapat
13.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Kartal yuvası açıldı

İstinye'deki konsolosluk binası, 83 milyon dolar harcanarak, yaklaşık 10 hektarlık alana kuruldu. Binada olağanüstü güvenlik önlemleri bulunuyor

ABD'nin İstinye'de yaptırılan yeni İstanbul Başkonsolosluğu binası, İstanbul Valisi Muammer Güler ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'ın katıldığı törenle açıldı. Açılış törenine bir mesaj gönderen ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel, Türkiye'nin Avrupa'ya doğru yol aldığını belirterek, ''Biz, Türkiye'nin Avrupa'daki geleceğini teşvik edip kuvvetle desteklerken, ikili ilişkilerimizi de sürdüreceğiz'' dedi.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun yeni binası düzenlenen görkemli bir törenle hizmete girdi.

1. Ordu Komutanlığı Bandosu tarafından Türk ve ABD milli marşlarının çalınmasıyla başlayan törende, ABD Deniz Piyadeleri bu ülkenin bayrağını göndere çekti, ayrıca Atatürk'ün sesinden bu ülke için söylediği sözler davetlilere dinlettirildi.

"173 YILDIR TEMSİL EDİLİYOR"
Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Fazlı Keşmir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Sarıyer Belediye Başkanı Sedat Özsoy, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, işadamı Bülent Eczacıbaşı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetlinin katıldığı açılış töreninde İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD'nin 173 yıldan bu yana Türkiye'de temsil edildiğini belirterek, bu süre zarfında görev yapan temsilcilerin İstanbul'un sosyal ve kültürel hayatına olumlu katkılarda bulunduğunu söyledi.

ABD Büyükelçi Robert Pearson da, "Türkiye'nin ve İstanbul'un geleceğine bu yeni bina ile taahhütte bulunuyoruz" diyerek konuşmasında İstanbul'un; uygarlığın, ticaretin, anlayışın ve değişimin beşiği bir dünya merkezi olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da, Türk-Amerikan ilişkilerinin dostluk ve işbirliği üzerine kurulduğunu ifade ederek, ''Bu dostluk öylesine sağlam ki, bunu yıpratmak öyle kolay değildir'' diye konuştu.

POWEL MESAJ GÖNDERDİ
Başkonsolosluk binasının açılışına bir mesaj gönderen Dışişleri Bakanı Colin Powell, "Türkiye, Avrupa'ya doğru yol alıyor. Modernleştikçe, siyasal, ekonomik ve idari reformlarını gerçekleştirdikçe bu yolda ilerliyor. Biz, Türkiye'nin Avrupa'daki geleceğini teşvik edip kuvvetle desteklerken, ikili ilişkilerimizi de sürdüreceğiz. İşte Türkiye'nin geleceği buradadır. Avrupa kendi geleceğine Türkiye'nin kendisinden ayrılmaz bir parça olduğu güveniyle bakmalıdır'' dedi.

Türkiye ve ABD'nin geçmişte olduğu gibi bugün de terör tehdidi altında bulunduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Powell mesajında "Bu yeni bina terörizme verilen bir cevaptır'' dedi.

83 MİLYON DOLARA MAL OLDU
Açılışta Amerikalı ajanlar ile özel harekat timlerinin kuş uçurtmadığı "Kartal Yuvası" diye adlandırılan yeni bina 9.3 hektarlık bir alana kuruldu.

Yapımına Kasım 2000'de başlanan binanın tasarımı Amerikan Zimmer Gunsul Frasca Mimarlık ile Türk Turgut Alaton Mimarlık tarafından yapıldı. Konsolosluk 83 milyon dolar mal oldu.

ESKİ BİNA KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK
Beyoğlu'nda daha önce başkonsolosluk binası olarak kullanılan tarihi Palazzo Corpi Binası'nın ise kültür merkezi yapılmasının düşünüldüğü ancak buna da henüz karar verilemediği öğrenildi.

Mustafa KAYA - Güngör KARAKUŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır