kapat
13.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Sanayicilerden 'eğitimde Rönesans'a tam destek

Milli Eğitim Bakanlığı'nın AB'nin Leonardo da Vinci Fonu'ndan yararlanarak yeni meslek liseleri açılmasını öngören projesi, mesleki eğitimi savunarak bu konuda bir birim oluşturan İstanbul Sanayi Odası Vakfı'nın misyonu ile bire bir örtüştü

Mesleki eğitimi özendirerek diplomalı işsizliği frenleyecek 'Leonardo da Vinci Projesi', sanayicilerin yıllardır her fırsatta dile getirdiği sorunların çözümü için ilk resmi adım oldu. Dün SABAH'ın manşetten duyurduğu proje, AB'nin Leonardo da Vinci Fonu'ndan yararlanılarak yeni meslek liseleri açılmasını, bu konuda planlama yapılırken de özel sektörün ihtiyaçlarından yararlanılmasını öngörüyor. Dün, görüştüğümüz özel sektör temsilcileri ve sivil toplum örgütleri de bu çalışmanın yıllardır kanayan bir yaranın sarılması için, önemli bir adım olduğu fikrinde birleşti.

İSO VAKFI DA ÇALIŞIYOR
Proje, özellikle bu konuda yıllardır çalışma yapan İstanbul Sanayi Odası Vakfı'nın (İSOV) misyonuyla bire bir örtüştü. İSO Vakfı, geçmişteki raporlarında mesleki eğitimin önemine dikkat çekerek, bu konuyu 2003 yılı çalışma programına da aldı.

Nitekim İSOV Yönetim Kurulu Başkanı Engin Koyuncu, son yapılan çalışmada, "Ülkemizin uluslararası rekabet gücünü artırmasının en akılcı yolu; sanayimizin ihtiyacı olan nitelikli ara elemanlarının mesleki eğitim kurumlarında yetiştirilmesi, eğitim seviyelerinin artırılmasıdır" diyerek amaçlarını şöyle açıkladı "İSOV, mesleki eğitimin, ihtiyaç duyulan modern eğitim programına yönlendirilmesi konusunda, meslek okullarında rehabilitasyon çalışmalarının etkin olması için öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin en iyi şekilde yetiştirilmeleri hedef olarak belirlemiştir. İstanbul Valiliği ile İSOV arasında meslek okullarının bir kısmı, pilot okullar olarak belirlenmiş, oluşturulacak Danışma Kurulları kanalıyla maddi manevi katkıda bulunulmuştur. Pilot okul olarak seçilen İSOV İnşaat Anadolu Teknik İnşaat Teknik ve Yapı Meslek Lisesi, Şişli Endüstri Meslek Lisesi ve Zeytinburnu Tekstil Endüstri Meslek Liselerinin rehabilitasyonu ve eğitimlerinin çağdaşlaştırılması (araç-gereç, restorasyon, donanım vb) için maddi manevi katkılarımız devam ettirilecektir."

İSOV DA OKUL AÇIYOR
İstanbul Sanayi Odası Vakfı, Akatlar'da Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak bir endüstri meslek lisesinin yapımı için start verdi. Okulun 2004-2005 öğretim yılında hizmete girmesi öngörülürken, YÖK-İSOV ortak projeysinde amaçlar saptandı

* Meslek Yüksek Okulları ve endüstriyel kuruluşlar arasında sürekli ve esnek bir iletişim hattı oluşturmak ve piyasanın ihtiyaç duyacağı meslek alanlarını belirlemek.

* Meslek standartlarının geliştirilmesine katkı sağlamak.

* Eğitim programları için öğretim materyali ve kitap geliştirmek

* Mesleki Teknik Eğitim ile ilgili kurum ve kuruluşlar arasında iletişim ve koordinasyon kurmak.

* Meslek yüksekokulları için bir dış denetim sistemi oluşturmak sureti ile meslek okullarının donanım geliştirme çalışmalarına danışmanlık yapmak.

Vakıf ayrıca bünyesinde, sanayicilerin şiddetle ihtiyaç duyduğu ara teknik eleman talebini, okullarla sıkı işbirliği halinde rahatlıkla karşılayabilmeleri amacıyla İSOV-Net adında bilgi bankası oluşturdu. Bu çalışmalarla, İstanbul Sanayi Odası Vakfı Genel Merkezi, meslek yüksek okulları, odalar, sendikalar, sanayi kuruluşları ve diğer kurumlar arasında internet ağı oluşturuldu. Bu bilgi bankasında ilk aşamada meslek yüksek okullarının mezun ve stajyer öğrenci bilgileri ile sanayicilerin ihtiyaç duyduğu eleman bilgi ve ilanları yer alacak.

Kalifiye işsizlik kanayan yaramız
İnsan Kaynakları Derneği'nin araştırmasına göre, 2001 ekonomik krizinin istihdam üzerindeki etkisi azalmasına rağmen hâlâ devam ediyor

İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği'nin (İNKADE) son araştırması, kriz sonrasında nitelikli personelin işsizliğine dair verileri ortaya koydu. İNKADE'nin araştırmasına göre çalışanların ücretleri, 1995 yılı düzeyine inerken döviz ile ödemeye geri dönülmedi. Ayrıca otomobil, sağlık sigortası gibi yan yararların sunumunda da artış olmadı.

Müdür ve üstü düzeyde iş arayan yönetciler beklentilerini piyasa koşullarına uyarlarken, yüksek maaş, unvan, prim gibi konularda da esnek düşünmeye başladı. Bu arada, kriz sonrası şirketlerin ücret politikalarında baz maaşlar düşerken, pozisyonlar arasındaki maaş farklılıkları da azaldı. Şirketler, işten ayrılan personelin yenisini almak yerine görevi içeride dağıtmayı, belli işleri taşerona vermeyi, yeni eleman yerine fazla mesai ödemeyi tercih etmeye başldı.

İŞ BULMAK ZOR
Araştırmada, 2002 yılının üniversite mezunların yüzde 52'sinin işe giremediği, yüzde 20'sinin mezun olmamak için ders bıraktığı, yüzde 15'inin iş bulabildiği, stajyer olarak asgari ücretle çalışan çok sayıda yeni mezun belirlendi. 2003 yılında mezun olacak öğrencilerle yapılan görüşmelerde de iş bulma konusundaki kaygı oranının yüksek olduğu saptandı

Eleman alımında hareketli sektörler (*)
* Hızlı tüketim ve yan sanayi (Sigara, içecek, yiyecek grubu, temizlik-kağıt-deterjan hijyen grubu)

* İlaç ve yan sanayii

* Otomotiv (Üreticiler, dağıtımcılar, yan sanayii, ikinci el ve servis)

* Lojistik-Taşımacılık (kara, hava ve deniz lojistik/taşımacılık şirketleri)

* Tekstil ve Tekstil Yan Sanayii (Özellikle yurtdışına üretim yapan şirketler, hammadde sağlayanlar)

* Sigorta (Özellikle bireysel emeklilik şirketleri)

* Bu sektörler krizden en çabuk çıkan sektörler olarak ortaya çıkıyor. Krizden en az etkilenen kamu ve belediye kuruluşlarında tekrar eleman alımları görülüyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır