kapat
13.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Zekeriya Temizel off-shore sınavını geçemedi

Zor durumda olduğu için 14. madde kapsamında adım adım izlenen İktisat Bankası'nın off-shore hesaplarını devretmesine izin vererek, devleti 400 milyon dolar zarara uğrattığı belirtilen BDDK eski Başkanı Temizel'in "Bankanın batacağını bilemezdim" demesi şaşkınlık yarattı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu eski Başkanı Zekeriya Temizel'in, TBMM Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun sorularına verdiği yanıtlar tartışma yarattı.

Önceki gün 3 saat boyunca komisyonun sorularını yanıtlayan Temizel, kendi döneminde el konulan İktisat Bankası'na yönelik sorular karşısında çelişkiye düştü.

Komisyon üyeleri Temizel'e, İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy'a ait Kıbrıs'ta kurulu off-shore bankası Trade Deposit Bank'ın İktisat Bankası Malta şubesiyle birleşmesine neden onay verdiğini sordu.

İktisat Bankası Fon'a devrolmadan kısa süre önce gerçekleşen bu birleşme sonucu Trade Deposit Bank'taki 251 milyon dolarlık off-shore mevduat, İktisat Bankası bünyesine geçmişti. Yani mevduat güvencesi kapsamına alınmıştı.

UYARIMIZI DİNLEDİLER
Komisyon üyeleri Temizel'e, bu birleşmeyle devletin fazladan 251 milyon dolar ödediğini, böylece İktisat Bankası'nın toplam zararının 451 milyon doları bulduğunu hatırlattı.

Temizel, tartışma yaratan ve "Bankalara el konulurken siyasi nedenler mi ağır bastı?" tezini güçlendiren şu yanıtları verdi

"Devleti zarara uğratmadık. İktisat Bankası yönetimini Kıbrıs ve Malta'daki off-shore bankalarını birleştirmeleri için uyardık. Onlar da bizim uyarımızı dinleyip Kıbrıs'taki bankayı şubeye dönüştürdü. Banka gereğini yaptı. O tarihte bizdeki raporlar bankanın mali yapısını iyi gösteriyordu. Elimizde bankanın olumsuz gittiğine dair bilgi yoktu. Fon'a devredilmesini gerektirecek şartlar oluşmamıştı. Daha sonra durumu bozuldu, biz de yasanın gerektirdiğini yaptık."

NE KADAR YÜK BİNDİ?
Dün bankacılık kulislerinde en çok konuşulan konu ise Temizel'in bu açıklamalarıydı. İşte kulislerden taşan bilgiler

"Temizel BDDK'nın başındaydı. Yani İktisat Bankası'nın sorunlu olduğunu en iyi bilecek kurumun başındaydı. O dönem İktisat Bankası mali sorunları nedeniyle 14'üncü madde kapsamında, yakın takip altında tutuluyordu. Yönetiminde devletin adamları vardı. Bu bakımından Temizel'in açıklamaları çelişkili. 'Bankanın durumu iyiydi' demesi büyük bir çelişki."

İktisat Bankası'na off-shore hesaplardan eklenen yük konusunda da çelişki var. Temizel'in izni ile Trade Deposit Bank'tan İktisat'a 251 milyon dolar mevduat geçtiği biliniyordu. Ancak komisyon, bir süre önce BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın da bilgilerine başvurmuştu. Bu görüşmede, off-shore mevduatının 447 milyon dolar olduğuna dair sorular sorulmuş ve Akçakoca da bu rakama itiraz etmemişti. Yani tutanaklara iki ayrı rakam geçmiş durumda.

BİRLEŞME KİME YARADI
Temizel'in bu birleşmeye onay verdiği, yakında yargı önüne çıkabileceğini de edinilen bilgiler arasında. Devlet Denetleme Kurumu'nun bu yönde bir rapor hazırladığını belirten yetkililer, bu sürecin durdurulması için bazı çevrelerin uğraştığını da ekliyor.

Sorunlu olduğu bilenen bankaya, off-shore hesapların devredilmesinin o dönem için mantıklı gözüktüğünü belirtenler, "Ancak İktisat'a el konulunca durum değişti. Yüz milyonlarca dolarlık mevduat Hazine'ye yük oldu. Yüksek faiz nedeniyle, garanti kapsamı dışında bulunan bankaya mevduat aktaranlar ödüllendirilirken, devlet cezalandırılmış oldu" yorumunu yaptı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır