kapat
13.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Olaylı kongre Sabancı ile ortaklığı bitirdi...

Uzanlar'ın ÇEAŞ'ta yönetimi ele geçirmesi Mart 1993'teki genel kurulun ardından oldu. Olaylı toplantının ardından Sabancı, ÇEAŞ hisselerini sattı

Uzan Grubu Çukurova Elektrik'i satın aldığı tarihten itibaren kamuyonunun gündemine yerleşti. İlk çıkış ise kuşkusuz Sabancı'nın Çukurova Elektrik'ten ayrılmasına neden olan olaylı genel kuruldu. 30 Mart 1993 tarihinde yapılan genel kurul öncesinde Uzanlar, genel kurulda ağırlıklarını artırmak için vekaletname toplamaya başladı. Bu da genel kurul sırasında "elektrikli" sahnelere neden oldu.

Çünkü bu genel kuruldan önce Sabancı ile Türkbank'ın ÇEAŞ'ta toplam yüzde 6 oranında hissesi bulunuyordu. Yani Uzanlar'dan sonra en büyük pay onlarda görülüyordu. Rumeli Holding, 30 Mart'ta yapılan genel kuruldan özelleştirmeden aldığı yüzde 11.25'lik payın yanı sıra İş Bankası'nın yüzde 3.27 hissesi ile küçük ortakların bir bölümünün oy hakkına alarak çıktı.

Böylece Uzan Grubu'nun oy hakkı 175 milyon 884 bin hisseye ulaştı. Bir yandan da Uzanlar adına Nur Sakarya oy hakkı için vekaletname topladı. Uzan Grubu'nun karşısına 198 milyon 100 bin adet hisseyi temsilen Akbank, Akbank Emekli Sandığı, Çukurova Elektrik Emekli Sandığı, Türkbank, Çukobirlik ile bir kısım küçük ortak çıktı. Genel Kurul divanı başlangıçta daha Nur Sakarya'nın oy hakkının olmadığı yönünde bir karar aldı. Salonda Uzanlar aleyhine sloganlar atılınca Kelam Uzan hükümet komiserini uyararak toplantının iptalini istedi. Kabul edilmeyince de aile topluca salonu terk etti. "Adana satılmaz" sloganlarının atıldığı genel kurul 30 Nisan'a ertelendi.

SABANCI ÇEKİLDİ
Fakat 30 Nisan'dan önce Sabancı Grubu'ndan sürpriz bir karar çıktı. Sabancı'nın Akbank'ı ile Türkbank, ellerindeki toplam 36 milyon adet hisseyi 474 milyar lira karşılığında Uzan Grubu'na sattı.

Sabancı Holding'den yapılan yazılı açıklamada satış gerekçesi ise şöyle ifade edildi "Türkbank ve Akbank, proftöylerindeki ÇEAŞ hisselerinin bir kısmını satıp bölgede büyük önem taşıyan bu enerji tesisinin istikrarlı bir yönetime kavuşması için yola çıktı."

Bu gelişmelerin ardından Kamu Ortaklığı İdaresin'den (KOİ) yüzde 11.25 oranında hisse satın alarak ÇEAŞ'a ortak olan Uzan Ailesi'nin şirketteki payı yüzde 32.32'e kadar yükseldi. Böylece ÇEAŞ'ın yönetimi tamamen Uzan Grubu'na geçmiş oldu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır