kapat
13.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Uzan'a elektrik darbesi

Genç Parti Lideri Cem Uzan'ın ailesine ait Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik'in imtiyaz sözleşmeleri Enerji Bakanlığı tarafından iptal edildi. Uzanlar, işlemi durdurmak için Danıştay'a başvurmaya hazırlanıyor

Uzan Grubu bünyesindeki Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik A.Ş'nin imtiyaz sözleşmesi iptal edildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından alınan karar üzerine Enerji Bakanlığı her iki şirketin Adana ve Antalya'daki tesislerine el koydu. Enerji Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, söz konusu şirketler Kepez ve Çukurova'ya, Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde iletim tesislerinin Türkiye Elektrik İletim A.Ş'ye (TEİAŞ) devredilmesi için 2 kez uyarıda bulundu.

İKİ KERE UYARMIŞLAR
Enerji Bakanlığı ve EPDK, Kepez ve Çukurova'ya yaptığı uyarılarda, iletimi EÜAŞ'a devretmesi, dağıtımı ise ya başka şirkete devretmesi veya dağıtımdan çekilmesi istendi. Ancak, Kepez ve ÇEAŞ'ın, Bakanlık ve EPDK'dan gelen, kanunun öngördüğü uyarılara uymadığı belirtildi. Ayrıca, ÇEAŞ ve Kepez'in bu süre zarfında ödemesi gereken iletim ücreti de bu şirketlerden talep ediliyordu. Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca, elektrik iletim hizmeti, piyasada yalnızca belli bir ücret mukabilinde TEİAŞ tarafından yapılabiliyor. Kanuna göre bir şirketin aynı anda üretim ve dağıtım işi yapması da engelleniyor.

Ayrıca, ÇEAŞ ve Kepez'in, bu kurallara uyduktan sonra da piyasada faaliyet gösterebilmesi için EPDK'ya başvurması gerekiyordu. Söz konusu şartların yerine getirilmediği gerekçesiyle EPDK tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderilen yazıda, söz konusu şirketlerin ilgili yasa hükümlerine göre tanınan süre içinde de aykırılıklarını sürdürdüğü gerekçesiyle sözleşmelerin feshi istendi.

ERDOĞAN: EPDK'NIN KARARI
EPDK'nın sözleşmeleri feshetmesinin ardından, Çukurova ve Kepez Elektrik'in "kamu malı" olduğu belirtildi. EPDK kararının Enerji Bakanlığı'na ulaşmasının ardından bakanlık bürokratları, Bakan Hilmi Güler'in de katıldığı yaklaşık 10 saat süren bir toplantı yaptı.

Toplantı sonrası EPDK Başkanı Yusuf Günay ile Enerji Bakanı Hilmi Güler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a giderek gelişmeler hakkında bilgi verdi. Gelişmeler üzerine Enerji Bakanı Hilmi Güler, Erdoğan ile birlikte katılacağı Malezya gezisini iptal etti. Güler, Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik'in imtiyaz sözleşmelerinin fesh edilmesi kararının 'mevzuat gereği' alındığını belirterek, "Olay 1998'den bu yana gelen bir sürecin sonucu" dedi.

Malezya'ya giderken basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, gazetecilerin Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik'in imtiyaz haklarının iptal edilmesinin siyasi bir karar olup olmadığını sormaları üzerine şu cevabı verdi

"Bu olay, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun oy birliğiyle almış olduğu bir karardır ve bu kararı da Enerji Bakanlığı şu anda uygulamaya koymuştur. Olay budur. Enerji Bakanlığımızın bu kararı kamunun çıkarına, menfaatine yönelik olan bir adımdır. ''

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da Çukurova ve Kepez Elektrik'in imtiyaz sözleşmelerinin iptali ile Petkim ihalesini birbirine karıştırmamak gerektiğini söyledi.

UZAN, CEVABI BURSA'DA VERECEK
Kepez ve Çukurova Elektrik'e el konulmasının ardından, bugün Bursa'da büyük katılımlı bir miting yapma kararı alan Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, kitleleri toplamak amacıyla konser düzenliyor. Uzan'ın konuşmasından önce, Haluk Levent, Hande Yener, İbrahim Erkal ve Davut Güloğlu sahne alarak, konser verecekler. Uzanlar'ın işlemi durdurmak için Danıştay'a başvurması bekleniyor.

Malvarlığımızda devlete ait tek bir çivi bile yok
Çukurova Elektrik, mal varlıkları arasında devlete ait veya devletten devir alınmış tek bir çivi bile olmadığını açıkladı. İmtiyaz haklarının iptal edilmesi ve tesislerine el konulması kararının ardından Çukurova Elektrik, "Hukukun çiğnenmesini ve mülkiyet hakkımıza tecavüz edilmesini kınıyoruz'' başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, şunlar yer aldı:

"Bugün ülkemizde demokrasi, insan hakları, mülkiyet hakkı bir kere daha siyasi iktidar tarafından ayaklar altına alınmıştır. Tamamen bir özel sektör kuruluşu Çukurova Elektrik'in Adana'daki merkez binası mahkemece verilen tedbir kararları hiçe sayılarak işgal edilmiştir.''

Çukurova Elektrik'e ait mal varlıklarının mahkemeyle 3.2 milyar dolar değerinde olduğunun tespit edildiği, bu mal varlığının şirket özsermayesi ve vergileri ödenmiş gelirleriyle 51 yılda meydana getirildiği belirtilen açıklamada, "Kuruluşumuzun sahip olduğu bu mal varlıklarının 60 bin adetten fazla tapusu var. Bu tapuların tümü Çukurova Elektrik'e ait" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Şirketimizin 3 binden fazla ortağı vardır. Ortakların hakkı hiçbir zaman çiğnetilmeyecektir. Şirketimizin mal varlıklarının yağmalanmasına asla izin verilmeyecektir. Siyasi iktidar ne kadar güçlü olursa olsun, haksız bir eylemde adaleti ayaklar altına alarak mülkiyete tecavüzde başarılı olamayacaktır."

Elektrik 'iletimi' sorun oldu

Bu noktaya nasıl gelindi?
1- Enerji Bakanlığı tarafından el koyma gerekçesiyle ilgili yapılan açıklamada Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan gelen yazı gösterildi. EPDK ile Uzanlar'ı karşı karşıya getiren olay neydi?

IMF'ye verilen sözler doğrultusunda 2001 yılı içinde Elektrik Piyasası Kanunu çıkarıldı. Ardından da piyasayı düzenleyici kurum olarak EPDK kuruldu. 28 Kasım 2002'de çıkarılan yönetmelikle 'Elektrik piyasasında birden fazla faaliyet sürdürmekte olan tüzel kişilerin durumu' ayrıntısı ile anlatıldı. Bu durumda ÇEAŞ ve Kepez'in bulunması, söz konusu tebliğin Uzanlar'a yönelik çıkarıldığı yönünde söylentilere neden olmuştu.

2- Tebliğden sonra ne oldu?

Tebliğ ile birden fazla faaliyeti elinde bulunduran şirketlere 31 Aralık 2002 tarihine kadar devir için süre veriliyordu. Ancak bu tarih geldiği halde Uzan Grubu her iki şirket için de herhangi bir başvuruda bulunmadı. Bunun üzerine 17 Ocak tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müşteşarı Yurdagül Yiğitgüden imzası ile İMKB'ye bir yazı gönderildi. Bu yazıda yönetmelik maddeleri çerçevesinde iletim tesislerinin Türkiye Elektrik Kurumu'na devrine ilişkin uygulanacak esasları görüşmek üzere ÇEAŞ ve Kepez'in iki kez yazılı olarak toplantıya çağrıldığı ancak kurumların bu toplantılara gelmediği açıklandı.

3- Enerji Bakanlığı'nın bu açıklamasına şirketlerden gelen yanıt neydi?

ÇEAŞ ve Kepez'den hiçbir yanıt gelmemesi üzerine bu kez Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü 17 Şubat 2003 günü Selahattin Çimen imzası ile "mevzuat hükümlerine" uymadığı gerekçesiyle her iki şirkete de ihtarname çekti. İhtarnamede, "Halen şirketlerinizce işletilmekte olan iletim tesislerinin TEİAŞ'a devrinin gerçekleştirilmesi için gerekli işlemlerin ivedilikle yapılarak işlemlerin en geç 28 Şubat 2003 günü saat 24.00 itibariyle gerçekleştirilmesini aksi taktirde bakanlığımız ile şirketiniz arasında imzalanan 1998 tarihli sözleşmenin 19'uncu maddesi hükmüne göre işlem tesis edileceği hususunu ihtaren bildiririm" yazısı gitti.

4- Uzanlar karşı dava açtı mı?

Bu ihtarlara Uzanlar'dan sert bir yanıt geldi. ÇEAŞ ve Kepez adına borsaya gönderilen yazıda görev bölgelerindeki tüm elektrik iletim haklarının 2058 yılı sonuna kadar kendilerine ait olduğu belirtilerek, "Bununla ilgili 3096 sayılı kanun halen yürürlüktedir. Bu kanun kaldırılsa dahi imtiyaz sözleşmesinin taraflara bahşettiği tüm haklar yine geçerliliğini koruyacaktır" denildi. Ardından da Enerji Bakanlığı'nın devir talebi ile ilgili mahkemelere başvuruldu.

5- Mahkemelerden nasıl bir karar çıktı?

ÇEAŞ'la ilgili Adana 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme, 27 Şubat tarihinde; 'Görev bölgesindeki tüm elektrik üretim, iletim, dağıtım hak ve tesislerine el atmaların; ileride telafisi imkânsız zararlara yol açabileceğinden dava sonuna kadar tedbiren durdurulmasına... Duruşmanın 16.04.2003 günü saat 900'a bırakılmasına hükmetmiştir' şeklinde karar verdi. Benzer bir karar Kepez için Ankara'dan geldi. Ancak Kepez ile ilgili karar daha sonra Enerji Bakanlığı'nın itirazı ile kaldırıldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır