kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tereddütsüz Alman vatandaşlığını seçin

Duygu LELOĞLU Arslan Serdar SERT
19.04.2009
Başbakan Erdoğan, Almanya'da vatandaşlık tercihi yapmak zorunda bırakılan Türk gençlerine "Tereddütsüz Alman vatandaşı olun" diye seslendi ..
Almanya'nın eski Başbakanı Gerhard Schröder'in Hannover şehri yakınlarında yapılan, 65. doğum günü partisine katılan Başbakan Erdoğan, dün de Alman basını ile birlikte kahvaltı etti. Başbakan Erdoğan, ardından Hannover'de bulunan Alman sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan yaklaşık 800 kişi ile sohbet toplantısı yaparak Türkiye'ye döndü. Alman basınına Schröder ile olan dostluğundan bahsederek Türk dış politikasının önemli satır başlarını ele alan Başbakan, Almanya'da vatandaşlığını tercih etmek zorunda kalan gençlere ise, "Alman vatandaşlığını seçin" nasihatında bulundu. Alman, Türk ve Avrupa Birliği (AB) bayrakları dün bütün gün, Başbakan Erdoğan'ın kaldığı ve toplantıların gerçekleştirildiği Maritim Oteli'nin önünde, gönderde birlikte dalgalandılar.

'ÖLENE KADAR DOST'
Alman basınına yaptığı konuşmasına Başbakan, Schröder'i överek başladı. Erdoğan, "Schröder ile ölünceye kadar dostluğumuz devam edecek. Onunla olan ilişkilerimiz dostluk ve diplomasi üzerine kurulu. Ama Merkel de doğum gününe beni davet etse, ona da giderim" dedi. Erdoğan sorular üzerine, Ermenistan ile sınır kapısı açılması için Karabağ sorununun çözülmesi gerektiği imasında bulundu, Ergenekon'la ilgili "Yargı önünde olan bir konuya benim karışmam söz konusu olamaz" yorumunu yaptı. NATO'nun Genel Sekreteri olan Anders Fogh Rasmussen'e Türkiye'nin itirazlarını, Roj TV'nin kapatılmaması ve Danimarka'daki karikatür krizine bağlayan Başbakan, "ABD Başkanı Barack Obama'nın verdiği teminat üzerine ikna olduk" dedi.

'RAHAT OLUN'
Erdoğan, dernek temsilcilerine yönelik yaptığı konuşmada ise, 18-21 yaş arası vatandaşlık tercihi yapmak zorunda kalan gençlerin tercihlerini Alman vatandaşlığından yana kullanmalarını istedi. "Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız Alman vatandaşlığına geçmekte tereddüt etmesinler" diyen Başbakan Erdoğan gençlere, "Rahat olun" mesajı verdi. Erdoğan "Buna başka bir kılıf aramaya gerek yok. Bu konuda rahat olun! Tabii Türkçeyi de elbette öğrenmek lazım. Ama Almancayı, hatta başka yabancı dilleri öğrenmeyi de ihmal etmeyin. Buradaki güvenceniz, vatandaşlık haklarınızdır. Bir kimlik, bir pasaport, bir nüfus kâğıdı sizin özünüzü değiştiremez. Aslolan özdür. Diğer kimlikle, sosyal ve siyasal haklarınızı alacaksınız. Yeraltına girmekle güçlü olamazsınız" diye konuştu. Başbakan, Türk vatandaşlarının Almanya'da eylül ayında yapılacak genel seçimler sırasında oy sandığına gitmesini de istedi. Bu konuda, "Seçimlerde sandığa gitmeyi ihmal etmesinler! En ufak bir ihmal olmamalı. Bazen öyle anlar gelir ki, birkaç oy bile, sizlerin gönüllerinden geçene tercüman olan bir sonuç getirir. Bir siyasetçi olarak oyun ne demek olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum" diye konuştu. Başbakan, Almanya'da yaşayan Türklere, 2011 yılından itibaren seçme ve seçilme müjdesi de verdi ve "2011'deki milletvekili seçimlerinde Almanya'da vatandaşlarımız oy kullanabilecekler ve Almanya'da yaşıyor olsalar bile milletvekili seçilebilecekler" dedi.

ŞİKÂYETLERİ DİNLEDİ
Sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Almanya'da nüfus bilgilerine isteyen herkes ulaştığından da yakındı. Erdoğan ise, "Her türlü bilgiye devlet ulaşır. Devlet, o devlette yaşayan vatandaşın istediği bilgisini alma hakkına sahiptir. Türkçede bir laf vardır: Abdestinden şüphesi olmayanın, namazından şüphesi olmaz. Dolayısıyla, kendinizden eminseniz, niye sorun yaşıyorsunuz?" cevabını verdi. Erdoğan ayrıca, Avrupa'da yaşayan Türkler'in, Türkiye'ye izne giderken, Bulgaristan ve Sırbistan'da yaşadığı sorunları halletmeye çalıştığını da anlattı. "Bu konuda Bulgaristan Cumhurbaşkanı ile konuştuk. Sırbistan Cumhurbaşkanı ile dün bunu ilettik. Kosava noktasında şu an yaşanan sıkıntılar var. Bulgaristan ile sorun aşıldı. Sırbistan ile de inşallah çözeceğiz" dedi.