kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

DTP'liler, partilerine yönelik operasyonu protesto etti

AJANSLAR
Giriş Saati : 18.04.2009 15:34
Güncelleme : 18.04.2009 21:47
Yeni Haber
Türkiye genelinde Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) yönelik gerçekleştirilen operasyonlar, Galatasaray Meydanı'nda toplanan bir grup DTP'li tarafından protesto edildi...
DTP Milletvekili Sabahat Tuncel, "Yapılan bu operasyonla, oluşturulmak istenen barış gerçekleştirilemez" dedi.

DTP'lilerden oluşan yaklaşık 100 kişilik grup, öğle saatlerinde Galatasaray Meydanı'nda toplandı. Aralarında DTP Milletvekilleri Akın Birdal ve Sabahat Tuncel ile gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy'un da bulunduğu grup, partilerine yönelik operasyonları eleştirdi.

Türkçe ve Kürtçe "Hepimiz DTP'liyiz, hepimiz Kürt'üz" sloganları atan grup adına konuşan Sabahat Tuncel, DTP'nin 29 Mart yerel seçimlerinde büyük bir başarı kazandığını belirtti. Tuncel, "Bugün tutuklanan sadece 51 arkadaşımız değil, Türk halkının iradesi tutuklanmıştır. Kürt halkı, büyük bir emekle, büyük bir çabayla ilk kez taleplerini somut olarak ifade etmiş ancak buna müsaade etmemişlerdir. Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için yerel seçimlerden sonra çok önemli tartışmalar yürütüldü. PKK'nın silahsızlanması tartışıldı. Ancak yapılan bu operasyonla, oluşturulmak istenen barış gerçekleştirilemez" dedi. Grup açıklamanın ardından DTP İl binasına yürüdü. Parti binasında yapılan oturma eyleminin ardından göstericiler olaysız şekilde dağıldı.

DTP'Lİ AYNA: "OPERASYON HUKUKA AYKIRI VE SİYASİDİR"

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşgenel Başkanı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, PKK'nın sözde Türkiye Meclisi üyelerine yönelik operasyonun hukuka aykırı ve siyasi olduğunu savundu.

Terör örgütü PKK'nın sözde Türkiye Meclisi'ni oluşturarak, yasadışı faaliyetlerini yürütüp yönettikleri gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla başlatılan operasyonda gözaltına alınan ve çıkarıldıkları mahkemece tutuklananlarla ilgili DTP Eşgenel Başkanı Emine Ayna, bir basın açıklama yaptı.

DTP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda Vedat Aydın Salonu'na gelen DTP'li milletvekilleri ve belediye başkanlarını "Baskılar bizi yıldırmaz" sloganlarıyla karşılayan partililer PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı.

Açıklama sırasında elektrikler sık sık kesilince Ayna, konuşmasına karanlık ortamda devam etti.

Burada açıklama yapan Ayna, parti yönetici ve üyelerinin hiçbir gerekçe olmadan tutuklandığını ve partilerine yönelik yapılan baskının siyasi olduğunu öne sürdü.

Gözaltında olan parti yöneticilerine sorulan soruların ilginç olduğunu belirten Ayna şunları söyledi: "Savcılar diyor ki, 'şu ilde, ilçede milletvekili, belediye başkan adayını hangi gerekçe ve kritere göre seçtiniz', düşünebiliyor musunuz? Soru sorulan kişi Parti Meclisi üyesi. (Seçim döneminde aday belirlemede hangi yetkileri aldınız) diye sorulan sorular var. Partimiz tarafından yetki belgeleriyle belgelendirilen ve Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bildirilen seçim komisyonundakilere bu sorular soruluyor.

Otoriter sisteme alışık olan hukuk sisteminin kafası karışmıştır. Diğer partiler komisyonlar kurarak aday belirliyorlar. Biz kendi içimizde demokrasi sistemini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Sistem de buna dönük operasyon yapıyor."

Partilerine yönelik baskılar konusunda her türlü hukuki haklarını kullanacaklarını dile getiren DTP'li Ayna, gözaltına alınan 2 kişinin sağlık gerekçesiyle serbest bırakıldığını ve diğer tümünün tutuklandığını belirterek, "Bu sonuç bile bu operasyonun tamamen siyasi olduğunu gösteriyor. Bu durumu kınıyoruz. Bunun karşısında bugünden sonra tavrımızı, duyarlılığımız çok ciddi bir şekilde ortaya koyacağımızı belirtmek istiyorum. Bunun karşısında suskun kalmayacağız" dedi.

Operasyonun temelinde demokratik siyaset yapma yollarının tıkamak olduğunu iddia eden Ayna şöyle devam etti: "Muhalif kesimlere özellikle Kürt sorunun çözümü konusunda farklı önerisi ve çözüm projesi olan savaş yolu ve yöntemiyle değil, barış yönetimiyle çözüleceği konusunda inancı ve bunun örgütleme çalışmasını yürüten muhalif kesimlerinin demokratik siyaset yapma kanallarının kapatılmasına dönük bir yönelim olduğunu düşünüyoruz."

Tutukluların derhal serbest bırakılmasını isteyen Ayna, partililerin gelecek dönemde tahliye olacaklarına inandıklarını söyledi.

Emine Ayna, "Hala devam eden bu operasyona karşı duyarlılığını ve tepkilerinizi devam ettirmeye çağırıyoruz. Bu konuda tepkimizi bütün Türkiye genelinde hayata geçirmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.

Ayna'nın konuşmasından sonra Sosyalist Demokratik Partisi ve yakın kuruluşları DTP'ye destek amaçlı bir açıklama yaptı.