kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
17 yaşındaki 2009 Türkiye Satranç Şampiyonu Mustafa Yılmaz

İn cin yok, Mustafa Yılmaz var

ÖZGÜR AKMAN
10.04.2009
Türkiye Şampiyonası'nın nerede yapılacağını ilk duyduğumda şaşırdım.
Safranbolu'da, aynı zamanda ufak bir satranç odası da bulunan Cinci Han Hotel ev sahipliği yapacaktı şampiyonaya... Üfürükçülüğü ve fırsatçılığı sayesinde "Rasputin haberdar olsa ondan kesin ilham alırdı," dedirten ve kazaskerliğe kadar yükselen Cinci Hüseyin Efendi'nin 1640'larda yaptırdığı hamam ve han bugünlerde Safranbolu'ya gelenlerin en çok aradığı otellerden birisi konumunda...
Nereye gideceğimi duyanların şakaları hazır: "İn cin çıkabilir, dikkat et!" Safranbolu'da inler ve cinler yerine iyi bir otel ve rahat ortamda oynanan önemli bir turnuvanın o bilindik ortamını buldum. Safranbolu'da tek bir olağanüstü olgu vardı: Mustafa Yılmaz! Genç Mustafa Yılmaz Türkiye'nin en yüksek reytingli uluslararası ustası Barış Esen ile amansız bir birincilik rekabetine girişti. Onların arasındaki nefes nefese yarışa, artık 50'sini geçmiş olmasına rağmen asla pes etmeyen ve bugüne kadar beş kez Türkiye Şampiyonluğu'na ulaşmış Turhan Yılmaz girmişti. Mustafa Yılmaz'ın Turhan Yılmaz'ı yenmesiyle Mustafa Yılmaz ve Barış Esen bir adım öne geçti. Son turdan önceki maçta ise Barış Esen, Turhan Yılmaz'ı yenince son turda adeta şampiyonanın finali oynanacaktı: Mustafa Yılmaz-Barış Esen.
Mustafa'yı durdurabilmek ne mümkün! Son turda da Mustafa Yılmaz, beyazlarla Barış Esen'e karşı rahat bir galibiyet elde ederek Türkiye Şampiyonu oldu. 10 galibiyet, üç beraberlikle bitirdiği şampiyonada berabere kaldıklarından ikisi kendi yaşıtları Burak Fırat ve Mert Yılmazyerli'ydi. Onlar da Türk satrancının genç yıldızları olacaklar.

ŞAMPİYONLUK SÜRPRİZ DEĞİL
Mustafa Yılmaz'ın geçtiğimiz yıl Türkiye'nin iki büyükustası Gurevich ve Atalık'ı da yendiğini, hatta daha geçen Avrupa Şampiyonası'nda uluslararası usta olmaya hak kazandığını düşününce, şampiyonluğu hiç de sürpriz değil. Benim hiç unutmadığım bir sahne var, Mustafa Yılmaz söz konusu olunca... Kübra Öztürk ve Mustafa Yılmaz, Ankara'da Mamak'ta Rotary'nin açtığı satranç merkezinde öğrendiler oyunu.
Evleri çok yakın olan iki çocuk, küçük yaşlardan itibaren Türkiye Şampiyonlukları'na abone oldu. Daha sonra Kübra, Avrupa şampiyonluğuna ulaştı.
Bu dönemde bir yaş grupları şampiyonasında Mustafa, grubunda her zamanki gibi birinci olmuştu.
Ödülünü ise tuhaf biçimde yaşıtı olan Kübra'dan aldı. İkili sahnede aralarında bakışarak durumu yorumladılar.
En genç Türkiye Şampiyonu olma rekorunu elde eden (eski sahibi Umut Atakişi'ydi, burada beşinci oldu) Mustafa Yılmaz'a, bu sahneyi hatırlayıp hatırlamadığını sordum. Her zamanki gibi sakindi; ama cevabı ilginçti: "En çok hırslandıran anlardan birisiydi o benim için." Mustafa pek çoğumuzun sözde yapıp, özde yapamadığını başarıyor ve 'en iyi yanıtı sahada' veriyor. Cevap da henüz tamamlanmış görünmüyor.