kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

DTP'den Avrupa'ya 'Öcalan çıkarması'

HAZAL ATEŞ ANKARA
10.04.2009
Seçimlerde sürpriz bir çıkış yapan DTP, Avrupa turuna çıkıyor. Genel Başkan Türk Londra'da, Emine Ayna Strasbourg'da "Öcalan'ı muhatap alın" diyecek..
ABD Başkanı Barack Obama'nın, "Kürt sorunu silahla çözülmez" çağrısı Danimarka Başbakanı Anders Rasmussen'in Roj TV soruşturmasını hızlandırma ve gerekirse kapatma sözü DTP'yi harekete geçirdi. Kürt sorununun çözümü, PKK'ya silah bırakma çağrısı için 3 aşamalı strateji geliştiren DTP, Avrupa turuna çıkıyor. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk Londra'da, Başkan Yardımcısı Emine Ayna da Strasbourg'da diplomatik temaslarda bulunacak. DTP yöneticileri, PKK'nın silah bırakması için yasal ve siyasi zeminin oluşması, örgüt ve Öcalan'ın muhatap alınması vurgusu yapacak.

TALEPLER 'KABUL EDİLEBİLİR'
DTP, Merkez Yürütme Kurulu'nun ardından dün de Parti Meclisi'ni topladı. Toplantıda, Erbil'de yapılacak Uluslararası Kürt Konferansı çalışmalarına hız verilmesi kararı çıktı. Bu konferans öncesinde, Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani gibi DTP'liler de Avrupa'nın nabzını tutmak için harekete geçti. DTP yöneticileri, Avrupalı parlamenterlerden Erbil'de yapılacak Kürt Konferansı'nda gözlemci olmalarını isteyecek. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, 20-24 Nisan'da Londra'da Avrupalı parlamenter ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelecek. Türk, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümüne ilişkin ABD Başkanı Obama'ya sunduğu mektupta yer alan önerilerini anlatacak. Türk, "DTP'nin Kürt halkından aldığı büyük destek bu sorunun çözümünde bir adrese işaret ediyor. PKK ve Öcalan muhatap alınmadan bu sorun çözülmez" diyecek. Bu ziyaretin hemen ardından da DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna da, 27-30 Nisan'da Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu'nda konuşacak. İşte, DTP'nin Avrupa Parlamentosu'ndan vereceği mesaj: "PKK'ya terörist diyerek, silahla bu sorun çözülmez. PKK ve Öcalan talepleri kabul edilmez değil: Kürt kimliğinin tanınması ve yasal güvence verilmesi. PKK da silah bırakmaya hazır. Pişmanlık yasası, silah kadrosunun hariç tutulması gibi düzenlemeler sonuç vermez. Kapsamlı bir af yasası hazırlanmalı. Biz federasyon, ayrı devlet istemiyoruz. Öcalan'ın hapis koşulları düzeltilmeli. Yanına arkadaşları alınmalı, televizyon gibi iletişim olanakları sağlanmalı."

KONFERANSA HAZIRLIK
DTP'nin dışişlerinden sorumlu milletvekili Sebahat Tuncel de, AB, ABD ve Ortadoğu ülkeleri ile diplomatik ilişkileri geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Kürt sorununun çözümü için yoğun bir süreç başlıyor. İnkârcı, terörize bir yaklaşımla bu sorun çözülmez. Çözümün adresi Türkiye'dir. Biz AB sürecine tam destek veriyoruz. Avrupa başta olmak üzere bütün ülkelerde bu sorunun çözümüne yönelik fikirlerimizi dile getireceğiz. Enerjimizi sorunun demokratik çözümü için harcayacağız" diye konuştu. Mayıs ayında Erbil'de yapılması planlanan Uluslararası Kürt Konferansı öncesinde Diyarbakır'da bir hazırlık toplantısı yapılacak. Konferans, Türkiye, Irak, İran ve Suriye'deki Kürt temsilcilerini bir araya getirmeyi hedefliyor. DTP, bu konferansın hazırlık komitesinde PKK'nın da temsil edilmesini istiyor. Konferansa ABD ve ABD'li gözlemciler de davet edilecek. Böylece Kürt sorunu uluslararası platforma taşınmış olacak.