kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Etienne Bacrot

İki oyunda da kankalar

Özgür AKMAN
13.03.2009
Satrançta yeterince hırslı bulunmuyorlardı. Grischuk ve Bacrot önce pokerde sonra satrançta e.zamanlı başarıya imza attı..
Satranç dünyasının iki önemli turnuvası Linares ve Aeroflot Açık'ı usta pokerciler kazandı. Etienne Bacrot ve Alexander Grischuk erken yaşta başarıyı tadan, zamanında geleceğin dünya şampiyonları olarak anılmış iki arkadaş. Zirveye yaklaşmakla zirveye çıkmak arasındaki farkı gördükten sonra çok daha fazla para kazanabilecekleri pokere merak saran iki kankanın satranç kariyerleri duraklamıştı. Ta ki son günlerde birisi Linares'i diğeri Aeroflot Açık turnuvalarını kazanana kadar. 'Grischuk'un ilk büyük çıkışı 2000'de Dünya Şampiyonası'nda 17 yaşındayken yarı final oynamasıdır. Garry Kasparov, o dönem internet sitesi Kasparovchess'te 'Rus satrancının geleceği' olarak söz eder Moskovalı gençten.
Grischuk, Garry ağabeyini haksız çıkarmadı. Büyük yetenek olduğuna kimsenin şüphesi yoktu, zaten kısa sürede 2700'ler kulübüne katıldı. Ayrıca zaman zaman Kasparov'un ardından 2004 Rusya Şampiyonası'nda ikinci olmak gibi iyi sonuçlar aldıysa da kimseyi gerçek potansiyelini ortaya koyduğuna inandıramadı. Ayrıca Rusya'nın artık dünyanın en iyisi olduğunu söylemek zor. Rus satrancının uçarı çocuğu bu arada pokere merak salmıştı. İyi de oynuyordu. Üstelik profesyonel satrançtan elde edebildiği gelir profesyonel pokerden kazandığının yanında çok 'amatörce' kalıyordu.
Zaten, verdiği demeçlerde "Satrancın medyatik olmasının tek yolu bütün turnuvaların yıldırım (bir tarafa 5 ile 15 dakika arası süre verilen hızlı oyunlar) olması!" diyordu.
Satrançtan uzaklaşmasına rağmen üst seviyede kalabilen Grischuk, Linares 2009'u kazanarak büyük bir sürpriz yaptı.
Turnuvanın ilk yarısında gösterdiği performans, turnuvada zafere ulaşmasına yetti. Carlsen, agresifliği sayesinde Anand'ı ve Grischuk'u yendiyse de aynı agresifliği Wang Yue'ye yenilmesine ve Radjabov'u elinden kaçırmasına neden oldu. Norveçli, üçüncülükten yukarıya çıkamadı.

KAZANMA HIRSI AZ OLUNCA...
Ivanchuk, birinciliği paylaştı paylaşmasına; ama 2 galibiyet, 12 beraberlikle kendisini çok da hissettirmedi. Eşitlik bozmada iş, galibiyet sayısına kalınca pokerci Grischuk; Ivanchuk, Carlsen, Anand ve Radjabov'un önünde Linares 2009'u kazandı.
'Grischuk'un poker kankası Bacrot'nun da kariyeri hızlı başlamıştı. 14 yaşında dünyanın en genç büyükustası olan Bacrot, gençliğinden itibaren Kasparov'un eski hocası Nikitin sayesinde eski Sovyet ekolünün sıkı satranç eğitimini aldı. Fransız büyükusta, yeteneği ve müthiş bilgisiyle elitler arasına katıldı, üst düzey turnuvalarda da oynadı; ama kazanma hırsı az olunca, en iyiler arasına giremedi. Bu arada kankası Grischuk ile poker turnuvalarına katıldı ve bu tercihi çok eleştirildi.
Kaderin cilvesi, iki kankadan birisi İspanya'da dünyanın en prestijli turnuvasını kazanırken öteki de Avrupa'nın diğer ucunda dünyanın en güçlü açık turnuvası kabul edilen Aeroflot'ta 6.5 puanla birinciliğe ulaşıyordu.
Haberin fotoğrafları