kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Sinema, ucuz biletleriyle de dikkat çekti.

Hoşgeldin, Rüya Sineması

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
05.02.2009
İstiklal Caddesi'nde yıllardır bitkisel hayatta olan eski, büyük sinema salonlarından Rüya Sineması hayata döndü..
Ben yazmakta geç kaldım; kaç zamandır Beyoğlu'na çıkamamıştım. Görmeden de yazmak istemedim. Evet, o küçük mucizelerden biri daha gerçekleşti. Yıllardır bitkisel hayatta olan eski, büyük sinema salonlarından biri daha hayata döndü. Hem de en beklenmedik olanlarından biri, hatta tümüyle unutulmuş olan biri. Rüya Sineması.
Kendisinin de bir an önce hayata dönmesi/döndürülmesi gereken o güzelim Cercle d'Orient blokunun içindeki iki sinemadan biri. Diğeri Emek, artık herkesin üzerinde anlaştığı gibi, mutlaka korunması gereken birinci sınıf bir tarihi mekân.
Ama ya Rüya? Yıllar önce Benim Beyoğlum kitabımda anlatmıştım. Burası eski Sümer Sineması idi. Universal şirketinin o zamanlar küçümsenen, ama sonradan kıymet kazanan avantür filmleri burada oynardı. Boris Karloff'dan İki Açıkgözler'e, Linda Darnell'den Piper Laurie'ye, Tony Curtis'den Rock Hudson'a, şirketin birçok kontratlı yıldızını burada görmüş olmalıyız.
Sonra bina Emekli Sandığı'nın malı olunca, sandık bizzat sinemacılığa girişti. Böylece Melek Sineması Emek, Sümer ise Küçük Emek oldu. Yine güzel filmler oynadı. Ama 1970'lerde birlikte bunalım, Beyoğlu'nun gözden düşmesi ve seks filmleri olayları birleşip burayı da esir aldı. Adı Rüya Sineması olan salon, birkaç kuşağa daha çok ıslak cinsten rüyalar sunmuş olmalı! Ama işte, artık bu durum bitti. İşletmecisi olan Dilbazlar, radikal bir kararla salonu onardılar ve yeniden eski güzel günlere dönüş arayışı başladı. Bu hafta Operasyon: Valkyrie'yi hem de 5 TL'ye gösteren Yeni Rüya Sineması, yeni Beyoğlu'na çok yakıştı. Ben de ilk fırsatta gidip eski anılarımı tazeleyeceğim.