kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Naime ve Fehime Eroğlu kardeşler İstanbul'da en çok Sultanahmet'i merak ediyordu. Biz de fotoğraflarını Yerebatan Sarnıcı'nda çektik.

İmkânsızı başaran 'peri'ler

MELİS D. ÇALAPKULU
02.01.2009
Metro Group'un Çağdaş Kızları projesi, bir kitap ve belgeselle süslendi. Bu çalışmada yer alan Fehime ve Naime kardeşlerin en büyük hedefi, doktor olup insanlığa hizmet etmek..
'Türkiye'nin en büyük sorunu nedir?' sorusuna kaç kişinin cevabı 'eğitim' olmaz acaba? Evet, bildiğimiz bir şeyi bir kez daha tekrar ettik ama bu konunun en önemli alt başlığı, Türkiye'deki kız çocuklarının eğitim sorunu. Artık çoğumuz biliyoruz ki Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), bu sorun üzerine tabiri caizse bangır bangır bağırıyor. Özellikle, şimdinin küçük kızları gelecek nesli yetiştiren anneler olacağı için onların eğitilmesinin önemini vurguluyor.
Ve ülkemizdeki birtakım büyük şirketler de ÇYDD'nin bu misyonuna katkıda bulunuyor. İşte bunlardan biri de Metro Group. Şirket, 'Metro Group'un Çağdaş Kızları' projesi kapsamında, 10 ilde bin kız çocuğunun eğitim masraflarını üç yıl için üstlenmiş. Bu sırada, sadece maddi yardımın yeterli olmadığını düşünerek İmkansız(!) Periler adlı kitabı ve bir belgesel hazırlamışlar. Bunun için bin kız çocuğu arasından en başarılılar seçilmiş ve Metro Group çalışanları onlarla röportajlar yaparak hikâyelerini yazmışlar.
İmkansız(!) Periler şimdi piyasada. Ve bu kitaptan dört tane satın alanlar, bir çocuğun bir aylık eğitimine katkıda bulunmuş oluyor. Bu şekilde bin kız çocuğunun daha okutulması hedefleniyor. Geçen hafta, bu kitapta ve belgeselde yer alan Bursalı Naime ve Fehime Eroğlu kardeşler ilk kez İstanbul'a geldi. Biz de kendileriyle görüşme fırsatı bulduk. Onlarla kitap için röportaj yapan Seda Sunat ablalarıyla birlikte... 14 yaşındaki Naime, 13 yaşındaki Fehime'ye göre daha konuşkan. Biraz da şair ruhlu. Her ikisi de doktor olup insanlığa hizmet etmek istiyor. O kadar çalışkanlar ki, derslerini etkiler diye evlerinde televizyon olmasını bile istemiyorlar.

- İki kardeş misiniz?
- N.E:
Bizden küçük üç erkek kardeşimiz daha var. Onlar da okuyor.

- Onlar da sizin kadar hevesli mi?
- Fehime Eroğlu:
Sayılır.

- Tembellik mi yapıyorlar?
- F.E:
Biraz.

- ÇYDD ve Metro Group'la ne zaman tanıştınız?
- N.E:
Bundan bir yıl önce okulumuzun müdür yardımcısı bizi yanına çağırdı. İsimlerimizi aldı. Bir hafta sonra Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nden beş bayan geldi. Bize sorular sordular. Kendimizi tanıtmamızı istediler. Eğitim hakkındaki düşüncelerimizi öğrendiler.

- İstanbul'a nasıl geldiniz?
- N.E:
Bir hafta önce okulumuzun müdürü bizi yanına çağırdı. Bir televizyon kanalında canlı yayın için bizi çağırıyorlardı. Babamdan izin aldılar. Biz çok heyecanlandık tabii.
Öğretmenlerimiz ve arkadaşlarımız da... Dün de gemiye bindik geldik. Çok güzeldi. Otelimiz de çok güzeldi. Şükran Abla (Bursa ÇYDD'den) bize derneği ve amacını anlattı.

- Derneğin amacıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
- N.E:
Derneğin amacı çok güzel. Eğitimde kız-erkek eşitliği sağlanması çok önemli.
Kızların eğitimi, anne olduktan sonra çocuklarını doğru yetiştirmeleri için de çok önemli. Bunları öğrendik hep. Biz Türkiye'deki tüm kızlar adına televizyona çıkacaktık, bu da çok güzel bir şeydi.

- Kitap için Seda ablanız sizinle röportajı ne zaman yaptı?
- F.E:
Geçen sene.

- Seda Hanım siz Metro Group'ta çalışıyorsunuz değil mi? Gönüllü mü oldunuz bu röportaj için?
- Seda Sunat:
Evet. Biz şirket çalışanları olarak böyle bir projede yer almak istedik.

- Nasıl geçti röportaj?
- S.S
: Hemen aynı frekansa geçebiliyorsunuz onlarla, çok yakınlar. Ve her şeyden haberdarlar. Dünyanın merkezi kendileri değil, çok ilgililer her şeyle.

- Neden evde televizyon istemiyorsunuz?
- F.E:
Derslerimizi etkileyeceğini düşündüğümüz için.