kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

İdeal salatayı hazırlamanın 5 sağlıklı yolu

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
09.01.2009
1- Koyu yeşil gıdaları tercih edin: Ispanak ve marul yapraklarından bir vitamin deposu oluşturun. Bu sayede günlük K vitamini ihtiyacınızı ve bol miktarda C vitamini elde edeceksiniz. Göbek salatayı ise sadece 'atıştırmalık' olarak tüketin. Çünkü göbek salata, koyu renkli yeşil yapraklı gıdalara oranla çok daha az besleyici özelliğe sahiptir.

2- Parlak sebzeler kullanın: Havuç, kiraz domates, dolmalık biber ve pancar; salatalık gibi solgun benzerleriyle kıyaslandığında size daha fazla lif, mineral ve vitamin sağlar. Parlak sebzeler aynı zamanda antioksidan değerleri açısından da zengindir.

KIZARMIŞ EKMEK YOK!
3- Yağsız proteinleri seçin: Nohut, kırmızı fasulye, yumurta çok zengin protein kaynaklarıdır. Sizih ihtiyacınız olan ise Omega 6 değil, Omega 3 yağ asitleridir. Ayrıca 'düşük yağlı' olmadıkça çökelek ve lor benzeri peynirlerden de uzak durun.

4- Sağlıklı atıştırmalıklar ekleyin: Omega-3 açısından zengin olan ceviz ve ayçiçeğinden her gün bir çorba kaşığı tüketin. Kızarmış küçük ekmek parçalarından ise uzak durun; çünkü onlar yüksek kalori ve sodyumla birlikte trans yağlar da içerir.

5- Hazır salata sosu yasak: 1 çay kaşığı kalp sağlığına faydalı olan kanola yağı ya da zeytinyağını sirke ve biberle karıştırın. İşte size mükemmel bir salatanın sırrı! Bu sos hem çok hafif, hem de çok lezzetlidir. Hazır salata soslarından uzak durun. Düşük yağlı olsalar bile yine de tercih etmeyin.