kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Recep Kömürcü görevine başladı

Giriş Saati : 29.12.2008 18:42
Güncelleme : 29.12.2008 21:08
Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine seçilen Recep Kömürcü düzenlenen törenle yeni görevine başlarken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Anayasa Mahkemesi'nin dün olduğu gibi bugün de yarın da Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyini yakalamış, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasasını tam bir yansızlık içinde koruyucusu ve en büyük güvencesi olacaktır" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nde düzenlenen tören devletin zirvesini bir araya getirdi. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Anayasa Mahkemesi'nin eski başkanları, askeri yargı organlarının temsilcileri ve çok sayıda yüksek yargı üyesi katıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç ve Kömürcü konukları kapıda karşıladı. Törende bir konuşma yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Anayasa Mahkemesi üyelerinin, görevlerine başlamadan önce and içmelerini zorunlu kılan 2949 sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun'un 7. maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını korumak, Anayasa Mahkemesi üyeliği görevini doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde yerine getirmek sözlerini içeren andın içilmesi zorunluluğunun büyük anlam taşıdığını vurguladı.

Anayasaların genel olarak devletin temel yapısını ve işleyişini gösteren, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan, devlet gücünü sınırlayan, toplumun barış içinde özgür ortamda yaşamasını sağlayan temel hukuk kurallarının yer aldığı metinler olduğunu belirten Kılıç, "Tarih ve Türk ulusu önünde yüklenilen sorumluluğun önemini vurgulayan ant içme töreninin anayasaya sadakat görevini de simgelediği kuşkusuzdur. Anayasa Mahkemesi üyeleri, Anayasanın 148. maddesi ile diğer maddelerinde öngörülen görevlerin yerine getirilmesi ve tanınan yetkilerin kullanılmasında, Anayasanın, tüm kurallarıyla birlikte ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olan Türkiye Cumhuriyeti'nin, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olduğunu belirleyen 2. maddesini ve hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin, Türk varlığının devleti ve ülkesi ile bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihi ve manevi değerlerinin Atatürk milliyetçiliği ilke ve devrimleriyle medeniyetçiliğinin karşısında koruma göremeyeceği ve laiklik ilkesinin gereği kutsal din duygularının devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılmayacağının özenle vurgulandığı başlangıç bölümünü de göz önünde tutmak zorundadır" diye konuştu. Anayasa Mahkemesi'ni kurulduğu 1962 yılından bugüne kadar Anayasanın bütünlüğünü korumak ve işlerliğini sağlamak suretiyle tüm çağdaş nitelikleriyle hukuk devletini gerçekleştirme çabalarını içtenlikle özveriyle sürdürdüğünün altını çizen Kılıç şunları söyledi: "Mahkemenin bağımsız ve güvenceli yapısı ödünsüz görev yapma anlayışını egemen kılacak bir çalışma ortamını oluşturmaktadır. Anayasa Mahkemesinin dün olduğu gibi bugün de yarın da Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyini yakalamış, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasasını tam bir yansızlık içinde koruyucusu ve en büyük güvencesi olacaktır.'' Kılıç, bugün göreve başlayan Kömürcü'nün son derece onurlu ancak aynı ölçüde de sorumluluk gerektiren Anayasa Mahkemesi üyeliği görevini anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesini savunarak, görevini sorumluluk bilinci içinde Anayasaya, yasaya ve hukuka uygun olarak yerine getireceğinin kuşkusuz olduğunu kaydetti. Kılıç, Kömürcü'nün erdemli kişiliği, bilgi birikimi, mesleğindeki başarıları ve deneyimlerinin Anayasa Mahkemesi'ndeki çalışmalarının da güvencesi olacağını olumlu katkılarıyla Anayasa Mahkemesi'ne güç kazandıracağına inandığını söyledi. Kılıç, konuşmasının sonunda İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıyı hatırlatarak, "2008 yılının son günlerinde, çocukların bombalandığı bir dünyadan barışın, özgürlüğün, insan onurunun yüceldiği bir dünyada buluşma dileğiyle 2009 yılının ülkemize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum'' dedi.

Kılıç'ın konuşmasının ardından Kömürcü ant içti. Kılıç, Kömürcü'ye daha sonra kisvesini giydirdi. Törenin ardından, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Yargıtay Başkanı Gerçeker, Kılıç'ın makamında bir süre sohbet etti. Öte yandan, törende Kömürcü'nün ant içme metnini okuduğu sırada ayağa kalkma kargaşası yaşandı. Tören sonrası gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplandıran Kılıç, ''Bu konuda bir karışıklık oldu. Ama normalde bütün yemin törenlerinde ayağa kalkılıyor ama orada Yüce Divan'daki uygulamayla buradaki uygulama arasında bir sıkıntı oldu'' dedi. Kılıç, 'Tüm katılımcıların mı kalkması gerekiyordu?' sorusuna Kılıç, "Evet" cevabını verdi.

İHA