kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Sağlıklı tereyağı tarifi

10.10.2008
Ender Saraç (Beslenme uzmanı)
"Yağları doymuş ve doymamış olarak ikiye ayırmak lazım. Keçi, manda gibi doymuş yağlar sağlık açısından risklidir. Doymamış yağlar ise bitkisel kökenli ve kalp ve damar sağlığı açısından sağlıklı olan yağlardır. Zeytinyağı bunlar arasında en sağlıklısıdır. İkinci sırada ise kanola gelir. Bazı kişiler diyet yaparken yağ tüketmiyorlar. Oysa pek çok vitamin yağda eridiği için mutlaka tüketmek gerekir. Tabii tereyağının da zeytinyağı ile aynı kalori olduğunu unutmamak lazım."

TRANS YAĞLARDAN UZAK DURUN
"Bir gıdada en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında, trans yağı olup olmadığı geliyor. Kurabiye, pasta gibi birçok sanayi gıdalarda kullanılan trans yağı 2006 yılında New York eyaletinde yasaklandı. Ama hâlâ bazı üreticiler trans yağ içeren sanayi yağları kullanıyorlar. Damar sağlığı için oldukça zararlı olan bu yağdan uzak durmak ve gofret, çikolata, kurabiye gibi ürünlerde de bu yağın olup olmadığına bakmak gerekiyor."

TEREYAĞI GERÇEĞİ
"Tereyağının içinde beyin için faydalı vitaminler vardır. İçinde yüksek kolesterol olduğu için, kolesterol problemi olanlara tavsiye edilmez. Ama içinde potasyum da var. Tereyağını çok seviyorsanız ama yan etkisi olmasın istiyorsanız İngilizcede Ghee olarak bilinen özellikle Hindistanlıların ve Pakistanlıların kullandığı, bizde ise Urfalıların ve Trabzonluların saf yağ olarak nitelendirdiği bir yağa dönüştürebilirsiniz. Bunun için bir kilogram tereyağını, orta ateşte, hiç yakmadan sürekli olarak karıştırarak eritin. Üzerinde beyaz köpükler oluşacaktır. Sürekli olarak bu köpükleri kaşıkla alıp atın. Yaklaşık 20 dakika sonra köpük oluşmamaya başlayacaktır. İşte damarları tıkayan, tereyağının en sağlıksız kısmı bu köpüklerdir. Kalan yağı, porselen bir kaba koyun ve buzdolabımda saklayın."
Haberin fotoğrafları