kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Viktor Korchnoi - Fabiano Caruana

Kuşak çatışması

ÖZGÜR AKMAN
21.11.2008
Bir tarafta 1970'lerde Karpov'dan sonra dünyanın iki numarası olmuş, zamanında dünya şampiyonluğundan sonra en prestijli başarı olan eski Sovyetler Birliği Şampiyonluğu'nu dört kez elde etmiş, şimdilerdeyse 77 yaşında olmasına rağmen hala üst seviyede oynayan Viktor Korchnoi... Diğer tarafta da 1992 Miami doğumlu, hem İtalyan hem Amerikan pasaportu taşıyan bir harika çocuk... New York'ta Susan Polgar'ın kulübünde satrançla tanışmış ve kuyruklu yıldız gibi yükselmiş, 2003'te Avrupa'ya geçip İtalya adına oynamayı seçmiş, reytingi 2640'a kadar çıkan Fabiano Caruana...

MAÇ HİÇ İYİ GİTMEMİŞTİ
Aralarında 61 (!) yaş olan bu iki büyükusta, satrancın 7'den 70'e oynanabileceğini gösteriyor. Tabii bu birliktelik her zaman mükemmel diyemeyiz. Aralarındaki ilk maçı olaysız bir şekilde kazanan genç Caruana olmuştu. İkinci karşılaşmaları geçtiğimiz ağustosta, Amsterdam'daki satrancın genç yıldızlarıyla duayenlerini buluşturan Genç Yıldızlar-Deneyimli Büyükustalar maçında oynandı. Korchnoi, burada Caruana'ya bayrağı düşerek (Mekanik satranç saatlerinde yelkovan 12.00'ye yaklaştıkça kaldırdığı ve tam saat başında düşürdüğü küçük metal parçasına bayrak, zamanın bitmesine de 'bayrak düşmesi' denir) yenildi. Maç hiç iyi gitmemişti ve Korchnoi maçtan sonra ateş püskürüyordu. "Çok sinirliyim. Elleri cebinde yürüyor salonda. Çevresindekiler sayesinde her gün daha iyi oluyor sayesinde; ama ben onun yaşındayken elim cebimde turnuva salonunda gezmiyordum. Bu tabii ki kültürlü birinin yapacağı iş değil." O meşhur maçla ilgili gazeteci Macauley Peterson'un çektiği görüntülerden anlıyoruz ki o maçta eli cebinde salona gelen sadece genç Caruana değildi. Korchnoi da aynı şekilde eli cebinde masasını ararken görülüyor.

İTALYANA DERSİNİ VEREMEDİ
"Ben ona elimi verdim, ama duvar gibi bir ifadeyle masaya oturdu. Bu da hiç hoş değil," diyor Korchnoi. Aynı görüntülerden Korchnoi'nin genç İtalyana elini oldukça gönülsüz uzattığını görüyoruz; ama orasını karıştırmayın! Yıllardır gençlerle yapılan bu maçların 'duayenlerin duayeni' olan Korchnoi'nin Caruana'ya iki maç kaybettiği için belli ki canı sıkılmış. "Gençlere ders vermenin en iyi yolu, onları bir güzel yenmektir," diyen üstat, Caruana'ya henüz bir ders verebilmiş değil. Harika çocuk ve yaşlı kurt, son oyunlarını Dresden'de devam eden 38. Satranç Olimpiyatları'nda oynadı. Sonuç yine aynıydı. Korchnoi, çok kötü bir oyun kaybetti ve İtalya, İsviçre'yi bu galibiyetle yendi. Caruana, maçtan sonra yaşına göre sakin demeçler verirken, Korchnoi da sevmediği birine yenilmenin verdiği hırsla salondan uzaklaşmış. Satrançta kuşak çatışması bitiyor. Zamana büyük Korchnoi bile karşı koyamıyor. Gençler ağırlıklarını iyiden iyiye hissettiriyorlar. Zaten yaşam döngüsünün kuralı bu: Her zaman gençler kazanır. Türkiye'deyse zamanın ruhunu yakalayamayan satranç baronları, hala çocukların başarısını küçümserken Emre Can ve Mustafa Yılmaz da Olimpiyatlar'da iyi maçlar çıkarıyor.