kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Gençlerin sinema yoluyla kendilerini anlatmalarını amaçlayan atölyede toplam 18 kısa film çekilecek.

Anlatacak hikâyeniz olsun yeter

ECE KOÇAL
Antakya, Artvin, Edirne, Konya, Mardin ve Sivas'ta 18 ay boyunca bir film projesi gerçekleştirilecek. State University of New York at Fredonia ile Atlantik Film tarafından hazırlanan Uluslararası Gençlik Film Yapım Atölyesi'ne tüm lise ve üniversite öğrencileri başvuruda bulunabiliyor..
State University of New York at Fredonia ve Atlantik Film tarafından hazırlanan Uluslararası Gençlik Film Yapım Atölyesi'nde altı şehirden seçilecek 72 öğrenciye sinema eğitimi verilecek. Antakya, Artvin, Edirne, Konya, Mardin ve Sivas'ta 18 ay boyunca sürecek proje için başvurular başladı. Her şey, üç yıldır State University of New York at Fredonia'da öğretim görevlisi olarak görev yapan Nefin Dinç'e gelen bir e-postayla başlamış. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen bu e-postada sadece Türkiye'de 18 ay sürecek bir kurs verilmesi istendiği yazıyormuş. Dinç bunun için çok uygun bir aday olduklarına karar vermiş ve üniversitenin Sinema Bölümü Başkanı Ted Schwalbe ile birlikte başvuruda bulunmuşlar. Bir ay sonra olumlu yanıt gelince Atlantik Film'le de ortaklık kurup çalışmaya başlamışlar. Nefin Dinç, şimdi bu proje için bir yıl Türkiye'de. İlk olarak geçtiğimiz bir ay boyunca, üç kişilik ekip projenin gerçekleştirileceği altı şehri dolaştı. Valilere, il eğitim müdürlerine, belediye başkanlarına, sivil toplum kuruluşlarına projelerini anlattılar. Ve en önemlisi çocukların haberi olması için basın toplantıları düzenlendi. Nefin Dinç bu şehirlerin nasıl seçildiğini şöyle anlatıyor: "Cumhuriyet Treni belgeselini çekerken, pek çok yeri gezmiştim. Yani bu şehirlerin çoğu önceden aklımdaydı. Çocuklar çekim yaparken kamerayı nereye çevirirlerse çevirsinler, arkada güzel görüntüler olsun istedik. Bu altı şehir, tarihsel, coğrafi ve mimari olarak ilginç yerler."

AMAÇ İLİŞKİ KURMAK
Bu projenin birinci amacı, çocukların kendi öykülerini anlatmalarını sağlamak. İkinci amacı da Amerikalı ve Türk öğrencilerin birbirlerini yakından tanımalarını sağlamak. Nefin Dinç her iki tarafın da birbirlerini pek iyi tanımadığı fikrinde. "Türkiye'de, 'Amerika güvenli mi, rahat sokağa çıkılıyor mu?' gibi sorular geliyor. Halbuki Amerika'da bizim yaşadığımız yerde, yani Fredonia'da hiç kimse otomobilinin kapısını kilitlemez, evinin kapısını açık tutar. Burası New York eyaletine bağlı, ama New York'a sekiz saat mesafede bir yer. Amerika'da da Türkiye neredeyse hemen hiç tanınmıyor." Eğitime lise veya üniversite öğrencileri başvuruda bulunabiliyor. Açıköğretim öğrencileri de kabul ediliyor. "Bu çok büyük bir proje, Amerika'ya gidiliyor, başvursam da beni almazlar," diye düşünmeyin. Veya okul notlarınızın iyi olup olmaması, İngilizce bilip bilmemeniz de önemli değil. Proje yöneticileri "Anlatacak hikâyeleri, söyleyecek sözleri olsun yeter," diyor. Bunun yanı sıra "Biz kendi olanaklarıyla film çekemeyecek arkadaşları arıyoruz. Bu nedenle sinema eğitimi almış öğrencilerin avantajlı olması söz konusu değil," diyor Nefin Dinç. Çekilecek 20 dakikalık kısa filmlerin genel bir çerçeveye oturması gerekiyor. Demokrasi, kadın hakları, hoşgörü ve çeşitlilik, ekonomik gelişme, insan hakları gibi konuları bir şekilde yorumlamak gerekiyor. Projenin sonunda 18 kısa film yapılmış olacak. Bu filmler, Amerika'da proje ekibinin hazırladığı üç yerel film festivalinde gösterilecek. Boston, New York ve Washington'daki başka film festivallerinde de yer bulacak. Aynı zamanda İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da da özel film festivalleri yapılacak. Bunun yanı sıra seçilen 72 öğrenci Ankara'ya davet edilecek; aynı otelde kalıp birbirleriyle tanışacaklar. Başvurular www.filmturkey.net adresinde, 10 Ekim'e kadar devam ediyor.
Haberin fotoğrafları