kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yeni BlackBerry Bold

Teknoloji sihirbazı telefonlara el attı

KAYA GENÇ
Akıllı telefonların öncüsü Palm şirketi, Apple'dan transfer ettiği iMac ve iPod'un yaratıcılarından Jon Rubinstein'la imaj değiştirmek, geniş kitlelere hitap etmek istiyor. Ama bu hiç de kolay değil..
Değişen teknolojiler ve eğilimler, bilişim dünyasını tekinsiz ve önceden kestirelemez bir ortama dönüştürmüş durumda. Yıllar boyunca Hewlett-Packard'da çalışan Jon Rubinstein, Steve Jobs tarafından 1997'de transfer teklifi aldığında Apple varolma mücadelesi veren bir şirketti. Rubinstein'ın şirkete geçişinden sonraki dokuz yıl içinde ise iMac ve iPod gibi ürünlerle Apple yeniden zirveye oynamaya başladı. Rubinstein'ın yeni görevi ise yine zorda olan bir şirketi, Palm'ı kurtarmak. PalmPilot ve Treo gibi cep telefonu dünyasında çığır açan ürünlerin sahibi Palm (www.palm.com), uzun süredir eski popülerliğini yitirmiş durumda. iPhone, BlackBerry gibi ürünlerin olduğu akıllı telefon pazarında Palm'ın payı, yüzde 16'ya kadar geriledi. Research in Motion ve Apple ise pazar paylarını hızla artırdı. Palm bu esnada pek çok projeye imza atsa da bunlar başarısızlığa uğradı. Dizüstü ve akıllı telefon arası büyüklükte Foleo isimli bir ürün tasarlayan şirket, üç ay sonra henüz geliştirme aşamasındaki ürünü iptal etti. Samsung, LG gibi şirketler iPhone'la mücadele eden ürünler çıkarırken Palm sadık müşterilerine güvendi, yatırımcılarına da "Sabırlı olun," mesajı verdi. Gerçekten de geçiğimiz mart ayından bu yana yüzde 90 oranında düşen hisse senedi fiyatlarıyla Palm'ın ortaklarının çok sabırlı olmaları gerek.

TREO PRO GELiYOR
Ancak Rubinstein, Palm'ı başarılı günlerine geri döndüreceğinden emin. "Herkes iPhone'u yok edecek bir telefon hayali kuruyor. Biz ise diğer tüm telefonları silecek bir Palm telefonu yaratmaya çalışıyoruz," diyor. Rubinstein'ı Palm şirketine getiren ise Roger McNamee isimli bir girişimci olmuş. Şirketi Elevation Partners'ın Palm'a 325 milyon dolar yatırım yapmasının öncesinde McNamee ürün tasarımı ve yazılım alanında değişime gitmeyi istemiş. Apple ve Microsoft'tan önemli isimleri kadrosuna katan McNamee'nin en büyük hayali, Palm telefonların artık iyice eskiyen işletim sistemlerinin yenilenmesi. Bu çerçevede geçtiğimiz hafta Rubinstein ve Palm yöneticisi Ed Colligan, iş dünyasından müşterilere hizmet edecek olan Treo Pro'nun tanıtımını yaptı. Geniş klavyesi ve ekranıyla bu telefon, daha çok bir hesap makinesine benzeyen eski Palm modellerinin yerini alacak. Ama şirket için asıl kritik dönem altı ay sonra gelecek: Yeni bir telefon ve yeni işletim sistemi, Rubinstein önderliğinde Palm'ın 'ruhunu' değiştirecek. Ancak Wall Street'te Palm'ın görkemli bir geri dönüş yapma ihtimali şüpheyle karşılanıyor. Buna karşın Rubinstein iddialı: Bütün Palm modellerinin (toplamda 30 adet) kendisine verilmesini isteyen teknoloji sihirbazı, bunları bir çantaya koymuş, teker teker incelemiş ve "Bunu iptal edin, şundan vazgeçelim..." diyerek pek çok telefon modelinin hayatına son vermiş. Palm'ın Centro modeli ise Rubinstein'ın 'kurtardığı' modellerden. Pil ömrünü uzatmak ve sistem kilitlenmelerine son vermek için Centro'nun tasarımında yenilikler yapan Rubinstein, iş arkadaşlarına ürünün plastik parçalarından kimin sorumlu olduğunu sorduğunda Palm ekibi arasında buz gibi bir hava esmiş. Rubinstein bu parçaların kötü tasarlandığını düşünüyormuş: "Parçaları kimin tasarladığını öğreninceye kadar beklemeye devam ettim, ilgili kişi 'Benim' deyince de, ona: 'Bu işi halletmek için ne yapmamız gerekiyor, haydi birlikte düşünelim,' dedim."

iPHONE GiBi
Rubinstein'ın son rötuşlarını yaptığı Treo Pro'nun kutu tasarımı bile şirkette yeni bir dönemin başladığını göstermeye yetiyor. Tıpkı Apple'ın iPhone ürününde olduğu gibi Treo Pro'nun da mücevher kutusu boyutunda bir kutusu var. Rubinstein'ın şirkete aldığı ilk isimlerden biri, 16 yıldır Apple'da çalışan, saygın ürün geliştirici Mike Bell olmuş. Ayrıca Microsoft'tan Michael Abbott da Palm ekibine katılmış. Birlikte Palm'ın başarılı ürünlerinin hangileri olduğunu belirlemişler ve Palm Centro'yu incelemişler. 99 dolarlık fiyatıyla Centro, sıradan cep telefonlarından akıllı telefonlara geçiş yapanlar için iyi bir başlangıç işlevi görmüştü. Ürün eposta okumayı ve internette gezinmeyi çok kolaylaştırıyordu. Geniş kitleye hitap eden bu üründe olduğu gibi Palm artık Rubinstein önderliğinde hedef büyütmeye hazırlanıyor. Sekiz ayda 2 milyon adet Centro satan şirketin hâlâ umut vaat ettiğine ise hiç şüphe yok. Bu arada akıllı telefon pazarının önde gelen markalarından BlackBerry'nin Bold modeli (www.blackberry.com), geçtiğimiz hafta Turkcell tarafından (www.turkcell.com.tr) kullanıcılara sunuldu. Kablosuz internet erişimi de sunan BlackBerry Bold'a sahip olmak için 12 ay boyunca ayda 99 YTL ödemek gerekiyor. Bunun karşılığında kullanıcılar trafik ve finans bilgilerine de ücretsiz olarak ulaşabiliyor. 13 gün bekleme, 5 saat konuşma süresine ve 2 megapiksellik bir kameraya sahip olan BlackBerry Bold, DivX formatındaki filmleri de oynatıyor.

Apple iMac
1999
Jon Rubinstein, Apple'a hayat öpücüğü veren iMac'i yaratan ekibin önde gelen isimlerinden biriydi.

Apple iPod
2001
Apple'ın müzik piyasasında devrim yapan iPod ürünü, Rubinstein'ın gözbebeğiydi. Bugüne dek 170 milyondan fazla satan iPod, teknolojisi ve tasarımıyla dikkat çekti.

Palm Treo Pro
2008
Rubinstein, 14 Nisan 2006'da Apple'dan ayrıldı ve Palm'ın 'executive chairman'i oldu. Henüz piyasaya çıkmayan ama şimdiden heyecan yaratan Treo Pro'da Microsoft'un Mobile yazılımı kullanılacak.
Haberin fotoğrafları