kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Star Wars hayranları galada 'taraf'larını belli etti: Onlar Jedi'ları seviyor!

Türk Jedi'lar klon savaşları için kuyruğa girdi

MİNE GÜLTEKİN
Sinema tarihinin en popüler fantastik maceralarından Star Wars'un 31 yıllık heyecanı yeniden ateşlendi. Türk fanatikler Star Wars: The Clone Wars isimli yeni filmin galasında buluştu ve animasyon tarzındaki yeni yapıma tam not verdi..
Star Wars fanatiklerinin, aylardır süren geri sayımı sona erdi ve tutkunu oldukları serinin yeni filmi The Clone Wars gösterime girdi. Bitti denilen hikâye için yeni bir pencere açan bu film, yine Star Wars'un yaratıcısı Lucas Film'den çıkan bir animasyon çalışması. Film, daha önceki bölümlerde sözü edilen, ancak tam olarak bilinmeyen ve hep merak uyandıran Klon Savaşları'na etraflıca değiniyor; izleyenleri yeni karakterlerle tanıştırıp, yeni maceralara sürüklüyor. Star Wars serisinin yaratıcısı ve The Clone Wars'un yöneticiyapımcısı George Lucas: "Savaş doğası gereği, anlatılmamış hikâyelerin oluşturduğu bir kolajdır. Galaksiye ne olduğunu biliyoruz ama bugünlere nasıl geldiğini tam olarak bilmiyoruz. Filmde hikâyenin ardındaki hikâyeler var," diyerek, aslında sinemaseverlerin nasıl bir yapımla karşı karşıya olduğunun da ipuçlarını veriyor. Bu yeni filmin yarattığı heyecanı gözlemlemek üzere, Türk Star Wars fanatiklerinin davetli olduğu ön gösterime gittik ve burada 'jedi.gen.tr' sitesinin üyeleriyle söyleştik.

ÜÇÜNCÜ KUŞAK GELİYOR
Türkiye'deki en büyük fan topluluğu, jedi.gen.tr adıyla kendini yenilemiş ve sekiz kişilik bir yönetici kadrosu kurmuş. Site yöneticilerinden Elif Umar 37, Iain Maynard 42, Kağan Atsüren 42, Volkan Bilen ise 29 yaşında. Kağan SW'yi, "tutku", Volkan "arkadaşlık", Elif "bitmeyen aşk" ve Iain "gerçek hayattan bir kaçamak" olarak niteliyor. Her birinin hayatında büyük bir yeri var SW'nin. Pek çoğu 1978'de Türkiye'de gösterime giren ilk filmi sinemada izleme fırsatını yakalamış. Yurtdışındaki Star Wars etkinliklerine de katılan Volkan, artık 'üçüncü jenerasyon dönemi'nin başladığını söyleyerek fanatikleri şöyle grupluyor: 30 yıllık hayranlar yani ilk üçlemeyi beyazperdede izleyebilmiş olanlar, 1999'da başlayan ikinci üçleme ile ilk bilgisayar oyunlarının çıktığı döneme yetişenler ve sinemada izleme fırsatını yakalayamamış, DVD, dizi ve animasyonlarla SW'yi takip eden, daha küçük yaştakiler. Volkan, SW prodüksiyonu devam ettikçe bu kitlenin daha da büyüyeceğini düşünüyor.

LUCAS FILM DESTEKLİYOR
'jedi.gen.tr' ekibinin meslek dağılımı öğretim görevlisinden doktora, banka üst düzey yöneticisinden tasarımcıya, çok geniş bir yelpazeye yayılıyor. Hatta film şirketi Lucas Film'in yöneticileri; Amerikalı fanatiklere kıyasla, Türkiye'de daha donanımlı ve eğitimli insanlarla karşılaştıkları için hayli şaşırmışlar. Lucas Film ile bir güven ilişkisi içinde olduklarını söylüyor Kağan ve ekliyor: "Bazen gelişmeleri gazeteler ya da yabancı internet sitelerinden önce bizimle paylaşıyorlar. Aktivitelerimizi de resmi olarak destekliyorlar. Hatta önümüzdeki yıl yine onlarla işbirliği içinde büyük bir organizasyona imza atmayı düşünüyoruz. Bunun için seride rol almış 23 oyuncuyla görüştük bile." GRUP İÇİNDE EVLENEN BİLE VAR Fuayede; ışın kılıçları ve pelerinleriyle, heyecan içinde filmin başlamasını bekleyen SW fanlarının yüzündeki çocuksu mutluluğu fark etmemek mümkün değil. Bazı üyeler arasında 10 yıllık bir arkadaşlık söz konusu. Mesela Volkan, eşi Şenay ile bu grupta tanışmış. Ayda en az iki defa bir araya gelen ekip, SW ile başlayan dostluklarını, farklı çalışmalara da taşıyorlar. Örneğin şu anda hayır işlerine girmek üzere kollarını sıvamış durumdalar. Kendi hazırladığı Obi- Wan Kenobi kıyafetiyle gecenin starı olan Iain, bu konuda şunları ekliyor; "SW kostümlerinin yer aldığı dünya çapındaki 'rebellegion.com' sitesinin Türkiye ayağını oluşturmaya çalışıyoruz. Onaylanmış, kostümlü kişiler gerekiyor bunun için, şu an bir kişi eksik. Resmiyete kavuştuğumuzda hayır etkinliklerine katılacağız."

BİTTİĞİNDE AĞLADIK
Peki, serinin sona ermesiyle sinema salonunda gözyaşlarına boğulan ekip, Klon Savaşları'nı konu alan yeni filmi duyunca ne hissetmişti? Aynı zamanda Star Wars kitaplarının çevirilerini yapan Elif, böyle bir konunun bir gün mutlaka işleneceğine inandığını söylüyor ve ekliyor: "Biz 2005'deki son film ile 'daire tamamlandı' diye düşünmüştük, yanılmışız. Daire şimdi tamamlanıyor. Hatta önümüzdeki aylarda gösterime girecek animasyon televizyon dizisi ile daire daha da genişleyecek gibi." Filmden sonra tekrar kayıt cihazını uzattığımız 30 yıllık SW fanatiği ve sanat yönetmeni Kağan ise şunları söyledi: "Biz böyle bir filmin varlığını Lucas Film'den öğrenmiştik aslında. Ama ben filmi izleyince epey bir şaşırdım açıkçası. Çünkü Şrek gibi çocuklara hitap edecek bir şey bekliyordum. Başladıktan birkaç dakika sonra bunun bir animasyon olduğunu unuttum diyebilirim. Karakterlerin basit çizimlerine karşın, hikâye dolayısıyla kendinizi filmin içinde hissediyorsunuz."