kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çocuklar anaokulunda eğlenerek öğreniyorlar.

Eğitim anaokulunda başlıyor

NESLİHAN TUNÇ
Anaokullarının, çocukları ilköğretime hazırlayan kurum niteliğinde olmaları önemlerini daha da artırıyor. Peki çocuğunuz için bir anaokulu seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?..
Kimi anaokulları sadece çocuğu 'barındırırken' kimileri gerçekten eğitim vererek onları 'biçimlendiriyor'. İşte bu yüzden bir çocuğun gelişiminde doğru anaokulu seçimi büyük önem taşıyor. Erenköy Deha Bilim Sanat Eğitim Kurumu'nun kurucusu, eğitimci Muhabbet Oğuzcan, bu tür kurumların yalnızca ticari amaçla açılmalarının, çocukların gelişimlerini olumsuz etkilediği konusunda uyarıda bulunuyor. Anaokulunun, çocuğa bilgi aktarmaktan çok, çocuğun içinde var olan yeteneklerin gelişmesine yardımcı olduğunu belirten Muhabbet Oğuzcan, İsviçreli eğitimci Froebel'in dediği gibi anaokulunun amacının, öğrenmeye ilgi uyandırmak olduğunu söylüyor: "Çocuk, anaokulunda en iyi oyun ortamını bulur, işbirliğini geliştirir, yaşıtlarıyla ilişkiye girer. Anaokulu çocuğu kendi hakkını korurken, paylaşmayı ve başkalarının özgürlüğünü zedelememeyi öğrenir. 'Ben' ve 'başkası' kavramlarının bilincine vararak yardımlaşma ve işbirliği duygusunu geliştirir."

ÖN GÖRÜŞME ÖNEMLİ
Muhabbet Oğuzcan önerilerine şöyle devam ediyor: "Okul öncesi eğitim kurumuna gitmeden önce telefon edin. Çalışma saatlerini, tatil sürelerini, servis ve adres bilgilerini alın ve haber vermeden çocuksuz olarak gidin. Kurum hakkında bilgi sahibi olmak için en ideal vakit sabah okula geliş ve çıkış saatleridir. Çocuklar okula mutlu geliyorlar mı? Kurumdan gitmek istemiyorlar mı? Veliler paylaşımda bulunuyor mu? Beğendiğiniz kurum sayısını ikiye indirdikten sonra çocuğunuzu da yanınıza alarak ikinci kez ziyaret edip, gideceği kuruma birlikte karar verin." Anaokulunda dikkat etmeniz gereken fiziki koşulları da şöyle özetliyor Oğuzcan: "İlk olarak mekânın ferah, temiz, gösterişsiz, bahçeli ve bol güneş ışığı alan bir yer olduğuna emin olun. Mobilyaların ve binanın ergonomik olmasına dikkat edin, örneğin raflar çocukların boyunda mı, malzemelerin yerleşiminde öğrencinin güvenliğini tehlikeye atacak unsurlar var mı, binanın çevre güvenliği sağlanmış mı?" Anaokulunun yöneticisine de dikkat etmeniz gerektiğini belirtiyor Oğuzcan: "Yöneticinin üniversitelerin, okul öncesi çocuk gelişimi ya da çocuk psikolojisi veya pedagoji bölümlerinden mezun olması, mesleki deneyimi, ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip edip hizmet içi seminerlere katılması çok önemli. Okul öncesi eğitim kurumuna gittiğiniz zaman kurum yöneticisi her zaman orada bulunuyor mu? Maalesef bazı kurumlar diploma kiralıyorlar. Kurumun Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ya da Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ruhsatlı olması gerekiyor. Ruhsat herhangi bir yerde asılı değilse, olup olmadığını mutlaka sorun ve görmek istediğinizi söyleyin." Çocuğunuzu eğitecek öğretmenler konusunda da bilgi sahibi olmanızda yarar var. Muhabbet Oğuzcan öğretmenin çocuk sevmesi ve güler yüzlü olması gerektiğine dikkat çekiyor: "Öğretmenlerin diplomalarını görmek istemeniz son derece doğal olduğundan lütfen çekinmeyin. Birlikte yaşama ve çalışmayı öğrenirken, çocuğun ayrıntılarıyla kopya edeceği, sağlıklı bir öğretmen modeline ihtiyacı vardır. Bu sebeple, anaokulu öğretmeninin olumlu bir model oluşturmasının yanında, yeterli düzeyde pedagojik formasyona sahip olması gerekiyor." Bir önemli konunun da çocuğunuza uygun yaş grubu bulunup bulunmadığı olduğunu söylüyor Oğuzcan: "Eğer kendi yaş grubu yoksa kesinlikle bu eğitim kurumunu düşünmeyin. Çünkü her çocuğun gelişimi birbirinden farklı olsa da, kendi yaş grubu içinde, çocuğun gelişimi daha olumlu yönde olacaktır. Özellikle küçük çocukların daha büyük yaştaki çocuklarla bir arada olması sakıncalı."
Haberin fotoğrafları