kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kadınlar ortalama 15 cm yükseklikteki stilettoların üzerinden dünyaya daha farklı bakıyor!

Sizin topuğunuz kaç santim?

ESRA ÇORUH
09.08.2008
Sivri ve ince topuklu ökçe anlamına gelen 'stiletto', yeni sezonda daha da yükselerek yine vazgeçilmez olacak. İşte baş döndüren topukların önlenemez yükselişi ve bilmeniz gerekenler..
Stiletto; yani sivri ve ince topuklu ayakkabı düşkünü olan bir kadın, bu ince topuklar üzerinde koşabilir, dans edebilir ve hatta bisiklete bile binebilir! Çoğu insanın üzerinde durmaya korkacağı bu ince topuklular, kadının duruşunu, yürüyüşünü hatta kendine güvenini bile değiştirir. Latince 'stil' kelimesinden gelen stiletto topukların yüksekliği 2.5 cm'den 20 cm'ye kadar çıkabiliyor. Yeter ki bu öldürücü topuklarda yürüyebilecek cesaretiniz olsun! Stiletto düşkünü bir kadın için en büyük kâbus, 5 cm'den kısa stilettolar; yani 'kitten heel' diye bilinen yumurta topuklardır. Onlar için ayakkabının iki alternatifi vardır; dümdüz ya da yüksek! Şans eseri moda, stiletto topukları giderek yükseltiyor. Hatta üzerinde durmaya cesaret edilemeyecek boyutlara getiriyor... Çalışan bir işkadınının ya da hostesin rahat etmesi gereken topuk boyu 7 cm kadar. Bu yükseklik 10 cm'e kadar da çıkar çıkmasına ama yükseklik arttığı zaman iddianız da artar. Son sezonlarda stilettoların topuk boylarının 15 cm.'lere kadar çıkması, biz kadınlara biraz endişe vermedi değil. Ne de olsa 15 cm'lik bir stilettoyla koşmak, hatta uzun yürüyüşler yapmak biraz risk almak demek... Hatta bu tip durumlar için çantaya düz babetler atmak son zamanlarda çok karşılaşılır bir durum oldu. Stilettoya alışık bir kadının 'ne olur ne olmaz' diye yanında düz babetler taşıması, ayağındakinden kuşkusunu göstermiyor mu!

BU TOPUKLARLA YÜRÜMEK Mİ?
Yaz sezonunda Jimmy Choo, Gina gibi ayakkabı tasarımcıları topuk boylarını 15 cm'ye kadar çıkartdı. Düşünsenize böyle bir ayakkabı giydiğinizde boyunuz bir anda 15 cm uzuyor! Herhalde kısa boylu erkekler, bu mucize ayakkabıları giyebilmek için 'Neden kadın olmadım ki?' diye dertleniyorlardır! Ünlü Fransız ayakkabı tasarımcısı Christian Louboutin, kış sezonu için topuk boyu 17.5 cm'lik bir ayakkabı tasarladı. Ama ünlü ayakkabı tasarımcısına göre bu oldukça yüksek bir boy. Ona göre 9 ya da 10 cm en doğru ve rahat topuk ölçüsü. Louboutin, 15 cm'lik topuk ölçüsü olan bir stilettoyu giymeniz için kapıda da sürekli sizi bekleyen bir şoförünüz olması gerektiğini savunuyor. Haksız da sayılmaz... Yeni sezonda Yves Saint Lauren de topuk boylarını yükseltmiş. Ancak bir gerçek var ki, bu topuk boyları bütün bir günü üzerinde geçirmek için değil. Hatta yürümek için bile değil! Rahat bir stiletto tasarlamanın sırrı topuğu doğru yere koymak. Topuğun yeri, milimetrik olarak aşağıda ya da yukarıda olursa rahatsızlık hisseder, çabuk yorulursunuz. Çünkü topuğun tam vücut ağırlığını taşıma noktasında olması gerekiyor. Ayakkabı tasarımcıları stiletto boylarını yükseltirken, o kadar da insafsız değiller. Ayakkabıyı tasarlarken, tabanına gizli bir platform yerleştirerek, kadınlara verdikleri eziyeti biraz daha azaltıyorlar. Platform sayesinde üzerinde daha uzun bir süre rahat ediliyorsunuz ama bilek burkulma riski maalesef yine kaçınılmaz. Bir gerçek var ki, gizli platformlarla 15 cm yüksekten dünyaya, daha da bir farklı bakmayı yakalayabiliyorsunuz. Risk almaya değmez mi?
Haberin fotoğrafları