kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ahmedinecad'a imamdan 'tövbe çağrısı' sürprizi

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
İran Cumhurbaşkanı, 14-15 Ağustos'ta yapacağı ziyarette namazı Sultanahmet Camisi'nde kılacak. İmamın okuyacağı hutbenin konusu "tövbe etmek"..
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ı, 14-15 Ağustos'ta İstanbul'da yapacağı ziyarette bir sürpriz bekliyor. Ankara'ya, Anıtkabir'e gitmek yerine cuma namazını İstanbul'da kılmak isteyen Ahmedinecad, Sultanahmet Camisi'nde imamın tövbe çağrısını dinlemek zorunda kalacak. Sultanahmet Camisi'nde 15 Ağustos günü namazın ardından imam tarafından okunacak hutbenin ana konusunu tövbe çağrısı oluşturacak. Berat Kandili öncesinde, Allah'ın tövbe edenleri affedeceği anımsatılacak. Allah'ın yanlış yapandan çok yanlış yapmada ısrar edene çağrı yaptığı hatırlatılacak. İmam, "Yanlış yapmak değil, yanlıştan dönmemek dinde günahtır" temalı hutbeyi okuyacak ve kişinin kendi duygularını kontrol etmesi gerektiği hatırlatılacak. Ahmedinecad'dan önce planlanan hutbede Berat Kandili'nin yanı sıra ramazana hazırlık da yer alacak ve nefsin kontrolünün önemi vurgulanacak.

İSRAİL VE ABD TAKİPTE
İSRAİL'DEN NOTA: İsrail, Ahmedinecad'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesinde hem Ankara'da, hem de Kudüs'te girişimde bulundu. İsrail girişimler sırasında, İsrail'in yok edilmesini savunan ve Yahudi soykırımını reddeden bir ismin Türkiye tarafından kabul edilmesinin büyük bir talihsizlik olduğunu belirtti. Ahmedinecad'ın, İran nükleer program konusunda adım atmadan davet edilmesi kınandı.

ABD YAKIN TAKİPTE: Cenevre'de yıllar sonra İran ile aynı masaya oturan ABD ise ziyareti yakından izlemeye aldı. ABD Dışişleri Başbakan Yardımcısı Willam Burns, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan'ı arayarak, "Türkiye'nin uluslararası toplum ile birlikte İran'a karşı birlikteliği koruması çok önemli. İran'ı, 6'ların sunduğu paket hakkında olumlu yanıt vermek için ikna edeceğinizi umuyorum. İran'a karşı tek ses olmamız önemli" dedi. Ankara'da da "Türkiye'den beklentimiz, sunulan teklif ile ilgili İran'ın olumlu bir yanıt vermesini teşvik etmenizdir. İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerde müttefiklik boyutuna girmeyin, stratejik ortaklık ilan etmeyin" mesajı iletildi.