kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
R. Karadziç

Hangisi doğru söylüyor?

Karadziç, perşembe günü Savaş Suçları Mahkemesi'nde, ABD'nin özel temsilcisi Holbrooke ile gizli bir anlaşma yaptığını söyledi Holbrooke ise böyle bir anlaşmanın varlığını kesin bir dille yalanladı. Boşnak ve Sırp eski siyasilerse anlaşma metnini bile gördüklerini iddia etti ..
Soykırımla suçlanan Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadziç, önceki gün Lahey'deki uluslararası savaş suçları mahkemesinde ilk kez yargıçların karşısına çıktı. Yaptığı bir açıklamayla dünya gündemine bomba gibi düşen Karadziç, ilk duruşmasında, "Holbrooke ortadan kaybolmam koşuluyla asla Lahey'e teslim edilmeyeceğimin sözünü verdi. Dayton anlaşması sırasında bu konuda da görüştük ve anlaştık. Kolları çok uzun. Beni ölü istiyorsa buraya da kolları uzanabilir" dedi. Hollandalı Yargıç Alphons Orie, Karadziç'in iddiası üzerine, "Yeri değil. Bunu şu anda burada söyleyemezsiniz. Bu hususta sonra mahkemeye resmi başvuru yapabilirsiniz'' cevabını verdi.

'KESİNLİKLE BÖYLE BİR ŞEY YOK'
Bugüne kadar bazı Sırp ve Boşnak siyasiler bu tarz bir anlaşmadan bahsetmiş ancak konu birinci ağızdan asla bu kadar net bir dille ifade edilmemişti. Karadziç'in açıklamasının ardından gözler savaşı sona erdirmeyi amaçlayan barış görüşmelerini ABD adına yürüten Richard Holbrooke'a döndü. Holbrooke dün bir açıklama yaparak hakkındaki iddiayı yalanladı. "Karadziç'in sözlerindeki doğruluk payının sıfır. Kendisiyle böyle bir anlaşma yapmam ahlak dışı olurdu, etik olmazdı. Kesinlikle böyle bir şey yok" dedi. Ancak dün hem Boşnak hem de Sırp tarafından Karadziç'i doğrular açıklamalar geldi. Eski Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Muhammed Sacirbey, "Söyledikleri doğru. Anlaşmadan ABD kaynakları bizi de haberdar etti. Karadziç partisini, siyaset hayatını bıraktı ve başka bir kimlikle yeni bir hayata başladı. Gerekli görürlerse bildiklerimi anlatmaya hazırım" dedi. Eski Sırbistan Dışişleri Bakanı Alexa Buha da, "Evet bu anlaşma yapıldı. Holbrooke anlaşmayı bana da gösterdi" diye konuştu. Sırp Politika gazetesi de yetkililere dayandırdığı haberinde, "Karadziç anlaşmaya o kadar güveniyordu ki tutuklandığında ilk söylediği şey bu anlaşma oldu" diye yazdı.
Haberin fotoğrafları