kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Toplu taşımada kredi kartı

Yeni Haber
Maliye Bakanlığı'nın toplu taşımada kredi kartı kullanımı ile bazı konulara açıklık getiren tebliği yayımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğe göre, denizde ve şehir için toplu taşıma yapan araçlarda kredi kartı ile yapılan geçiş işlemlerinde yolcu geçiş sayısı ve buna ilişkin tutarlar ilgili banka tarafından kayıt altına alınacak. Banka tarafından günlük olarak alınan geçiş raporlarının üretilmesi aşamasında dışarıdan hiç bir müdahale yapılmasına imkan verilmeyecek.

Tebliğde yer alan diğer bir açıklamaya göre, otomatik satış makineleri kullanılmak suretiyle yapılan mal veya hizmet satışlarına ilişkin bilgiler, makinenin hafızasından silinemeyecek ve değiştirilemeyecek bir şekilde kaydedilecek.

Kaydedilen bilgilere dışarıdan herhangi bir müdahale yapılamayacak. Gün sonlarında makineden alınacak raporlara dayanılarak "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenmesi zorunlu olacak.

Aynı uygulama elektronik sistemler kullanılarak yapılan otopark işletmeciliğinde de geçerli olacak. Otopark bedelinin ödenmesi sırasında sistem yazıcıları tarafından tek nüsha olarak perakende satış fişi düzenlenecek.

Tebliğde ayrıca, kapıdan veya mesafeli sözleşme düzenlenerek yapılan satışlarda iade işlemlerinde belge düzeni, döviz veya kıymetli maden alım satımında belge düzeni, sigorta acentelerine tali acentelik sözleşmesi ile bağlı olarak çalışan tali acentelere ödenen komisyon bedellerinde belge düzeni, denetimlerde alıkonulan sevk irsaliyesi, yolcu listesi ve irsaliyeli faturalar ile yabancı para biriminde düzenlenen faturalarda Türk Para birimi karşılığı bulunmaması durumunda uygulanacak ceza konularında açıklamalar yer alıyor.

REUTERS