kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ergun Özen

'Cari açığı kazımak için kuru bile tartışalım'

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, "Cari açığı kökünden halledecek gerekirse kur rejimini dahi tartışacak politikalara sıcak bakmalı" dedi..
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkındaki kararının ardından çok daha içeriye odaklı, Türk ekonomisine odaklı bir gündemin artık tartışılmaya başlanacağını düşündüğünü bildirdi. Ekonomi ve Sosyal Konsey'in dün İstanbul'da Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in başkanlığındaki geniş katılımlı toplantısında, İstanbul'un finans merkezi olması masaya yatırıldı. Toplantıda gazetecilerin kapatma kararıyla ilgili sorularını yanıtlayan Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, kamuoyunun artık ekonominin gerçek sorunlarına odaklanacağını belirtti.

'IMF İLE ANLAŞALIM'
Özen, kapatma davasını yabancı yatırımcıların belirsizlik olarak nitelediğini kaydederek, "Sadece bu belirsizliğin kalkması değil, bunun içinde şu anda petrol fiyatlarının biraz aşağı gelmesinden kaynaklanan iyimserlik de var. Ancak, cari açığımız ciddi şekilde devam ediyor. Bu belirsizliğin kalkması, bunun finansmanındaki bazı riskleri azaltacak diye düşünüyorum" dedi. Hükümetin önceliğinin ne olması gerektiği konusundaki soru üzerine de Özen, öncelikleri yabancı doğrudan sermayenin artırılması için AB sürecinin hızlandırılması ve IMF ile cari açığın finansmanına yönelik bir anlaşmanın imzalanması olarak sıraladı. Hükümetin cari açık için bir komisyon kuracağını hatırlatan Özen, "Cari açığı daha samimi olarak masaya yatıracağız. Ama kısa vadede kur ve faiz politikasında değişiklik beklemiyoruz. Dünya genelinde enflasyon sorunu var. Merkez Bankası'nın faizleri doğru belirlediğini düşünüyorum. Eninde sonunda Türkiye'nin hakikaten cari açığı kökünden halledecek, gerekirse kur rejimini dahi tartışacak politikalara sıcak bakması gerekir" diye konuştu. İstanbul'un finans merkezi olmasına şiddetle inandığını söyleyen Özen, "Nazım Bey (Ekren), bu işi ele aldı. Sanırım bırakmayacak. Merkez'in ve kamu bankalarının İstanbul'a taşınmasıyla bir ilgisi yok. Bankalar Birliği olarak yaptığımız çalışmada da 'Bu işin olması için Merkez'in İstanbul'a taşınması gerekir' diye bir şey yok" dedi.
Haberin fotoğrafları