kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Karadziç'in hayatını anlatan Bosna'da Bahar Tatili filminde Richard Gere rol alıyor.

Sinemada gizlenen savaş suçluları

Kaya GENÇ
Karadziç'in yaşadıkları, bize filmlerdeki kaçak savaş suçlularını da hatırlattı...

SS DİŞÇİSİNİN PEŞİNDE
1976 tarihli John Schlesinger filmi Marathon Man'de New Yorklu üniversite öğrencisi ve koşucu Thomas'ın (Dustin Hoffman) hükümet ajanı olan ağabeyi aniden kayboluyor ve bunun bir Nazi savaş suçlusuyla alakalı olduğu ortaya çıkıyordu. Bu kişi, Laurence Olivier'nin canlandırdığı 'Auscwitz toplama kampının beyaz meleği', eski SS dişçisi Doktor Christian Szell'dir. Savaş suçlularını yakalayan ekibin üyeleri öldürülünce Thomas olaya dahil olur ve anlar ki doktoru durdurmak şarttır.

KOMŞUM BİR SUÇLU
Bryan Singer imzalı Apt Pupil'de liseye giden Todd Bowden (Brad Renfro), aynı sokakta oturduğu Arthur Denker isimli ihtiyar bir adamın (Ian McKellen) gerçekte bir Nazi savaş suçlusu olduğunu keşfeder. Ancak onu polise şikâyet etmek yerine bir teklif yapar: II. Dünya Savaşı'ndaki toplama kampında yaşadıklarını anlatırsa gerçek kimliğini saklayacaktır.

HITCHCOCK YORUMU
Kılık değiştirmelere, sahte kimlilere ve psikolojiye meraklı Alfred Hitchcock'un Notorious'unda Ingrid Bergman, babası hapiste intihar eden bir Alman ajanı olan ve bunun şokunu atlatmaya çalışan Alicia Huberman rolündeydi. Babasının ihanet ettiği Amerika'ya borcunu ödemek için Alicia gizli bir görevi kabul eder ve Rio de Janeiro'da günlerini gün eden kaçak Nazi generallerinin arasına karışır.

KARADZİÇ FİLMİ
2007 yılında galası yapılan ve Karadziç'in hayatını konu alan Bosna'da Bahar Tatili'nde başrolleri, Richard Gere ile Diane Kruger paylaşıyordu. Bir gazeteciyi canlandıran Gere, izinsiz olarak 'Tilki' lakaplı Karadziç'i bulmak için kameraman ve genç bir gazeteciyle Bosna'ya gider. Önce hem BM yetkilileri hem de yerel güçler tarafından CIA ajanı sanılırlar...