kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ortadoğu yükselişe geçecek

İLİŞKİLİ HABERLER
Ortadoğu yükselişe geçecek
- Dünyayı geziyorum dediniz. Nerelere gidiyorsunuz trendler peşinde?
- Müşterilerimin ilgi alanına göre geziyorum. Genelde Avrupa, Japonya ve Güney Afrika.

- Neden Güney Afrika?
- Orada çok hızlı büyüyen ve gelişen bir moda endüstrisi var. Ayrıca Ortadoğu da trendler açısından çok önemli bir coğrafya. İslam'ın çok hızlı yükseleceğini düşünüyorum. Batılıların; hepsini olmasa bile İslami kültürün bazı unsurlarını benimsemek istediğini ve benimsemesi gerektiğini düşünüyorum.

- Ne gibi mesela?
- Arap kültürü genel olarak sıcak ve samimidir. Ahlaki davranış kuralları vardır. Bazen çok kısıtlayıcı olsa da, en azından bir kısmının zaman içinde Batılılarca benimseneceğini düşünüyorum. Ama eminim özellikle İngiltere'yi zorlayacaktır. Buradaki erkekler en fazla el sıkışabilirler. Tanrı göstermesin, biri onları kazara kucaklamaya kalkmasın! Neye uğradıklarını şaşırırlar!

- Batının ahlaki çözülme içinde olduğunu mu düşünüyorsunuz?
- Şöyle söyleyeyim; özellikle İngiltere'de insanlar birbirinden kopmaya başladı. Aile yapısı diye bir şey kalmadı. Çocuklar sokaklarda, çeteler oluştu. Gençler arasındaki bıçak saldırılarından haberiniz vardır. Ciddi boyutlarda bir içki sorunumuz da var. Bunlarla ne yazık ki kimse hâlâ yüzleşmiyor.

- Bazı kültürlerden global moda trendleri yaratılamıyor. Türkiye'de örneğin, Güneydoğu'nun da önemli bir öğesi olan poşuların moda olması için Topshop'ta satılması gerekti. Ne diyorsunuz bu duruma?
- Amerika veya Avrupa kadar baskın olmayan bazı kültürlerde yaşayanlar, bu ülkelerin 'en iyi' olduğunu düşünüyor. Kendi kültürlerine bakmıyor, buralarda giyilen şeyleri ve hayat tarzlarını taklit etmeye çalışıyorlar. Ama bu, özünüzü yadsımak demek. Ancak kendi kültürünüzü kucaklamayı öğrenirseniz, 'farklı' ve 'eşsiz' olursunuz. Kate Moss'un Türkiye'den aldığı para kolyeleri ve bilezikler gibi, ben de gelsem çok farklı şeyler bulabilirim. Ama Londra'da bir şey bulamayabilirim.