kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mutfakta bir mucit mi var?

İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri'nin (İMMİB), endüstriyel tasarımın genç yaratıcılarına yönelik yarışmalarında sergilenen tasarımlar, çaydan hamsiye kadar Türk insanının ihtiyaçlarını ve yaratıcı zekâsını ortaya koyuyor ..
Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 34'ünü tek başına yapan İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB), genç tasarımcıları desteklemek ve sektöre yeni tasarımlar kazandırabilmek amacıyla, son dört yıldır Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nı düzenliyor. Bugüne kadar 151 genç tasarımcının ürününe ödül veren organizasyonun dördüncüsü 23 Haziran'da sona ererken, dört ayrı kategorinin 2008 birincileri de belli oldu. Yarışma her yıl 'metal mutfak eşyaları', 'plastik ev ve mutfak eşyaları', 'elektrikelektronik küçük ev eşyaları' ve 'mermer ve diğer doğal taşlardan ev ve mutfak eşyaları' kategorilerinde düzenleniyor. Dereceye giren projelere çeşitli para ödüllerinin verildiği yarışmada birinci seçilen tasarımcılar, yurtdışında düzenlenen fuarlarda, kurs ve seminer gibi etkinliklerde İMMİB tarafından konuk da ediliyor. 2006 birincileri Hong Kong Houseware Fuarı'nı ziyaret etme imkânı bulmuş. Geçen yılın birincileri ise İtalya'nın Milano kentindeki ünlü Domus Academy'ye tasarım kursu için kabul edilmiş.

251 YARIŞMACI KATILDI
İMMİB'in gelenekselleşen yarışmasına bu yıl 251 tasarımcının çalışması kabul edilmiş. Bunların 117 tanesinin profesyonel, geri kalanının ise öğrenci-tasarımcılardan oluşması ise, organizasyonun vizyonunun genişliğinin en basit ifadesi. İMMİB, düzenlediği yarışmayla da 'ipin ucunu bırakmıyor'. 2008'in birincileri tasarımlarını 9 ve 11 Temmuz arasında Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen Design Accents Expo'da sergiledi. Öte yandan tasarımların 18 ve 21 Eylül arasında da Londra %100 Design Fuarı'na yolcu olması gündemde. Bununla birlikte, etkinlikte birinci gelen tasarımların 22-25 Ağustos arasında yapılacak Zuchex 2008 Fuarı ile ekim ayında yapılacak İstanbul Tasarım Haftası'nda görücüye çıkması da söz konusu. İşte bu nedenle yarışmanın geniş kataloğundan hareketle büyüteç altına aldığımız 'metal mutfak eşyaları' kategorisinde dereceye giren tasarımlar, gündelik ihtiyaç ile estetiği kesiştiren genç Türk yaratıcılarının keskin zekâlarını da bir kere daha gözler önüne sermeyi başarıyor. Lale Taneri'nin 'Yarım bardak, bir kaşık' projesi, Gülsüm Esin Işık ile Teksin Açıkgöz'ün 'Hamsi tava' tasarımı, Özlem Özler'in 'Thermessos'u ve Ceyhun Akın'ın 'GiroSpaghetti'si, mutfakların ruhunu ve enerjisini değiştirmeye çoktan aday; tabii ki Türk usulüyle... Bilgi için: www.immib.org.tr