kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Talat ve Hritofyas görüşmesi 1 Temmuz'da

AA
Yeni Haber
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, 21 Mart'ta yaptığı görüşmede varılan mutabakat uyarınca oluşturulan teknik komitelerde anlaşmaya varılan önlemler bugün açıklandı.

Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hritofyas'ın, 21 Mart mutabakatı uyarınca 1 Temmuz'da görüşeceği de duyuruldu.

Talat'ın BM ve AB ile Müzakerelerden sorumlu özel temsilcisi Özdil Nami ile Rum Yönetimi Liderliği Komiseri Yorgos Yakovu, düzenledikleri basın toplantısında, teknik komitelerde anlaşmaya varılan önlemleri açıkladılar. Basın toplantısında, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi BM Barış Gücü Misyon Şefi (UNFICYP) Taye-Brook Zerihoun da hazır bulundu.

6 maddeden oluşan önlemler, kültürel mirasın korunmasına yönelik eğitim programları, yol güvenliği, ambülansların karşılıklı geçişleri, ortak sağlık komitesi kurulması, çevre eğitimi ve atıklarla ilgili çalışmalar yapılmasını içeriyor.

BM TEMSİLCİSİ ZERIHOUN


Basın toplantısında ilk sözü alan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun, teknik komitelerin çalışmalarında gelişme sağlandığını ve ''Ada'da yaşayan Kıbrıslılar'ın günlük yaşamını kolaylaştıracak bir dizi önlem'' üzerinde anlaşmaya varıldığını kaydetti.

Teknik komitelerde şu ana dek çevre, sağlık, yol güvenliği ve kültürel miras konularında toplam 6 proje üzerinde anlaşma sağlandığını, ancak sürecin ilerlediği ve üzerinde anlaşma sağlanmasına yakın olan daha pek çok konu olduğunu ifade eden Zerihoun, bunların da ilerleyen günlerde açıklanacağını söyledi.

Zerihoun, sürecin ilerleyişinin yavaş olmadığını ve kayda değer sonuçlar elde edildiğini belirterek, Nami ve Yakovu'nun, liderlerin 21 Mart Mutabakatı çerçevesinde 1 Temmuz'da biraraya gelmelerini kararlaştırdıklarını kaydetti.

YORGOS YAKOVU

Zerihoun'ın ardından konuşan Yorgos Yakovu da, öncelikle bu 6 projenin az gibi görünebileceğini, ancak bunun arkasının geleceğini ve üzerinde uzlaşılmaya yakın daha pek çok konu olduğunu belirterek, yol güvenliği, ambülansların geçişi ve atıklarla ilgili önlemleri açıkladı.

Yol güvenliğinin artırılması konusundaki projenin, genel anlamda geçiş noktalarında trafik ve trafik cezaları konusunda sürücülerin daha fazla bilgilendirilmesini öngördüğünü anlatan Yakovu, bu çerçevede, geçiş noktalarında sürücülere yönelik Türkçe, Rumca ve İngilizce broşür ve ek trafik levhalarıyla bilgi verilmesinin sağlanacağını söyledi.

Sağlıkla ilgili teknik komitede anlaşmaya varılan bir konunun da, ambülansların sınır noktalarından geçişlerinde kolaylık sağlanmasıyla ilgili olduğunu belirten Yakovu, burada ayrıca hastaneler arasında sağlanacak koordinasyonla hastaların bekletilmeden bir hastaneden diğerine hızla ulaştırılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Yakovu, çevre konusunda ise, öncelikle, ''çevre komitesinin çok iyi çalışan bir komite olduğunu'' ifade ederek, bunun çevre konularında ve ortak çevrenin korunmasındaki duyarlıklarının göstergesi olduğunu, Ada genelindeki atıklarla ilgili olarak sayısal ve içeriğe yönelik çalışma yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydetti. Bunun ''ilginç ve çok çaba gerektirecek'' bir konu olduğunu ifade eden Yakovu, ancak ortak çalışmayla başarıya ulaşılacağına inandığını dile getirdi.

ÖZDİL NAMİ

Özdil Nami ise, teknik komite ve çalışma gruplarının üyelerine, gösterdikleri çaba ve iyiniyetli çalışmaları için teşekkür ederek, üzerinde anlaşmaya varılan diğer 3 konuyu açıkladı.

''Bu sadece başlangıç, dahası gelecek'' diyen Nami, diğer projeleri de anlaşma sağlandıkça kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Kültürel mirasla ilgili teknik komitede, kültürel mirasın korunmasına yönelik eğitim programları geliştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını ifade eden Nami, bu çerçevede, tarafların gerek kendi kültürel değerleri, gerek ortak kültürel değerlere saygı temelinde çalışmalar yürütüleceğini anlattı.

Nami, sağlık konusunda ''ortak sağlık komitesi'' kurulmasında da anlaşmaya varıldığını belirterek, bu kapsamda toplum sağlığı ve hayvan sağlığı esas alınarak özellikle bulaşıcı hastalıklarla ilgili alınacak eşzamanlı önlemler ve benzer ortak çalışmaların ele alınacağını kaydetti.

Üzerinde anlaşma sağlanan bir diğer konunun ise çevre eğitimi olduğunu belirten Nami, Ada'da çevrenin korunması için halka, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik ortak eğitim programları hazırlanacağını anlattı.

NAMİ: ''MÜZAKERELER GECİKMEDEN BAŞLAMALI''

Yakovu, ''barış müzakerelerinin ne zaman başlayacağı'' yönündeki bir soruya, ''Ne zaman başlayacağına karar verdiğimiz zaman'' yanıtını vererek, haziran ayı sonunda yapılması planlanan görüşmenin 1 Temmuz'da yapılacağını, temmuz başındakinin de daha sonra yapılacağını açıkladı.

Nami ise aynı soruyu yanıtlarken, ''çok yoğun çalışıldığını ve varılan mutabakat çerçevesinde sonuçların liderlere sunulması için öngörülen 3 ayın sonuna gelindiğini'' hatırlatarak, ''müzakerelerin başlaması için pek fazla bir gecikme beklemediklerini, bir an önce bu sonuçların liderlere iletilmesi ve kapsamlı müzakerelerin başlaması gerektiğini'' söyledi.

Nami, ''olası çözümün parametreleriyle'' ilgili bir soruya karşılık, Kıbrıs Türk tarafının Annan Planı'na ''evet'' dediğini ve plandaki parametrelere bağlı olduğunu ifade ederek, ''bu parametrelerin ortada olduğunu, ancak nasıl uygulanacağının liderler tarafından müzakere edileceğini'' kaydetti.

YAKOVU: ''ORTAK DİL YOK''

''Annan Planı konusundaki koşulların iki halk arasında farklı olduğunu'' belirten Yakovu ise, Kıbrıslı Rumların planı reddettiğini, bu gerçek nedeniyle, ''iki toplum arasında ortak dil bulunmadığı ve ortak vizyonun, hedefin netleştirilmesi gerektiğini' söyledi.

Kıbrıs Türk tarafında farklı görüşler olabileceğini de belirten Yakovu, ''Bunun için biraraya gelerek konuları tartışmamız ve bu ortak dili bulmamız lazım'' dedi.

Projelerin finansmanı konusundaki bir soru üzerine ise Nami, her tarafın kendi bütçesini ayarlayacağını ve dıştan, BM'den de destek alınacağını bildirdi.

NAMİ'NİN TÜRK BASININA AÇIKLAMASI: ''ORTAK LİSAN OLUŞTU''

Nami, basın toplantısının ardından Türk gazetecilere yaptığı açıklamada da Kıbrıs Türk tarafının, müzakerelerin geciktirilmeden başlamasını istediğini yineleyerek, ortak dil konusundaki bir soruya karşılık, ''Bizce ortak lisan oluşmuştur. Zaten 23 Mayıs anlaşması da bunun en iyi işaretidir'' dedi.

23 Mayıs anlaşmasının, ortak vizyon ve dil üretme yönünde atılmış önemli bir adım ve başarı olduğunu dile getiren Nami, bu konuda bir sıkıntı olmadığı görüşünde olduklarını söyledi.

Nami, ''Gelinen bu aşamada, 21 Mart süreci başarıyla devam ederken, yolun sonuna doğru gelmişken, aniden taraflardan herhangi birinin çeşitli önşartları ortaya koymasının kabul edilebilir olduğunu düşünmüyorum'' diye konuştu.