kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Genç kızların bir defileyle sunduğu geleneksel kıyafetleri büyük ilgi gördü.

Karakeçililer: Kendileri Türk, dilleri Kürt...

Yaşar ÖZAY / HABER MERKEZİ
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Karakeçili aşireti kendilerini Türkmen olarak kabul ediyor ama bu bölgeye yerleştikleri için zamanla Türklüklerini kaybetmişler. Karakeçililerin her yıl düzenlediği şenlikleri yerinde izledik.....
Geçmişleri Oğuzların en eski boylarından Kayı boyuna dayanan Karakeçililer, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yaşıyor. Her yıl Söğüt'teki Ertuğrul Gazi Türbesi'nde düzenlenen anma törenlerine katılan aşiret, Türkiye'nin çeşitli bölgelerine yayılmış durumda. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 30 köyünde yaşayan Karakeçili aşireti üyeleri ayrıca Ankara, Kırıkkale, Gaziantep ve Bursa'da da kitleler halinde yaşamlarını sürdürüyor. Siverek Karakeçilileri kendilerini Türkmen olarak kabul ediyor. Yaşadıkları köylerin adları da tamamen Türkçe. Ama dilleri Türkçeden farklı bir dil. Tarihçi Tuncer Gülensoy, Karakeçililerin konuştukları dilin 'Gürmanç' ağzı olduğunu belirtiyor. Gülensoy, Gürmanç dilini 'Doğu Anadolu Osmanlıcası' olarak açıklıyor. Ancak konuştukları dilin yüzde 85'i Türkçe kelimelerden oluşuyor. Aşiretin önde gelen liderlerinden Mithat Karakeçili, "Biz Türk olduğumuzu biliyoruz. Yörede büyük otlaklar olduğu için bu bölgeye yerleşmişiz. Türkan aşireti de bizim gibi bu bölgeye yerleşerek zamanla Türklüklerini kaybetmiş. Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit, sarayın muhafazası için kendi soyundan gelen Karakeçelileri görevlendirmiştir. Milli Mücadele'de yörenin Fransızlardan kurtarılması için aşiret büyük mücadele vermiş. Cumhuriyet döneminde de devlete sadakatla bağlı kaldık. Son yıllarda Güneydoğu'da görülen terör olaylarında daima devletimizin yanında yerimizi aldık," diyor.

KARAKEÇİLİLERİN BAYRAMI
Siverek Kaymakamlığı tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Karakeçililer Şenlikleri'nin bu yıl 10.'su gerçekleştirildi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan ve Türkçe konuşan aşiret üyeleri, Siverek ilçesinin Karakeçili köyünde yaşayan, Kürtçe konuşan akrabalarıyla buluştular. Bey çadırının altında mehter takımının çaldığı marşlarla toplanan Karakeçililer, yöresel Türkmen kıyafetlerini bir defileyle sergilediler. Genç kızların sunduğu kıyafetler büyük ilgi gördü. Yine genç kızların dokudukları Karakeçili kilimleri de şenliğe gelenler tarafından kapışıldı. Kilimlerle ve geleneksel sanatlarla ilgili araştırmalar yapan Prof. Dr. Taciser Onuk, "Orta Asya Anadolu göçer yaşamının İpek Yolu ve Baharat Yolu kanalıyla Anadolu'ya geçmesi, sanata büyük bir katkı sağladı. 10 yıldan beri Karakeçililer üzerinde çalışma yapıyorum. Kullanılan kıyafetler, dokudukları kıl çadırlardaki ve kilimlerdeki motiflerin tümü Orta Asya kökenli," diyor.

KIZLARIN HEPSİ OKUYOR
Karakeçili aşiretinin yaşadığı Siverek yöresinde, kızların tümü okula gidiyor. Görüştüğümüz genç kızlar, köylerinde eğitimin ilköğretime kadar olduğunu ama kendilerinin okumak için büyük kentlere gitmeye kararlı olduklarını söyledi. Köylüler çocuklarının daha güzel Türkçe konuşmaları için köylerine anaokulları açılmasını istiyorlar. Köyün çocukları ise büyüklerinden farklı olarak çok güzel Türkçe konuşuyorlar.

TAKISIZ OLMAZ...
Yöresel kıyafetlerle şenlikte defile yapan Karakeçili kızlar, giydikleri kıyafet ve takıları özel günlerde kullandıklarını belirterek, sözlerine devam ediyorlar: "Geçmiş yıllarda büyüklerimiz bu kıyafetleri giyerdi ama zamanla bunlar ortadan kalktı Ancak özel günlerde ve şenliklerde kaftanı andıran cepkenli kıyafetler giyiliyor. Takılar ise olmasa olmazlardan. Bir genç kız mutlaka takı takar. Takılar gümüş ve altındandır."

BAŞLIK PARASI KALKSIN
Gençler ise başlık parasının kendilerini zor durumda bıraktığını belirtiyorlar: "Türklerde başlık parası yok. Araplarda ve Kürtlerde var. Büyük kentlerde bu kalkmış durumda köylerde ise devam ediyor. Büyüklerimize sesleniyoruz, bu geleneği kaldırsınlar. Bir başlık parası yüzünden yıllarca gurbette çalışmak zorunda kalıyoruz."
Haberin fotoğrafları