kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Üç yanlış, üç doğru

Ekonomi yönetiminin aldığı son kararlar, niçin eleştiriliyor biliyor musunuz? Doğru icraatlar, eksik çözümlere dayandığı için
1-Genç, kadın, özürlü istihdamının teşviki, niteliksiz iş gücüne meslek kazandırılması amacıyla İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kaynak kullanılabilir mi? Cevap: Evet. Fon'un asli amaçları arasında bu tür konular var. Peki, Fon'dan bölgesel kalkınma için kaynak çekilebilir mi? Cevap: Hayır. Çünkü bu girişim Fon'un temel felsefesine aykırı. Fon'dan, GAP'a 1.2 milyar YTL ayıran Hükümet ne yapabilir? Tabii ki Fon'dan alacağı kaynağı birkaç yıl içinde yerine koymayı taahhüt edebilir.
2-Özelleştirme gelirlerinin, GAP yatırımlarına tahsisi doğru mu? Cevap: İlke olarak, hayır. Ama bir çaresi yok mu? Cevap: Var. Eğer Hükümet, 2008 yılı kamu finansman tablosundaki 9 milyar YTL TMSF ve özelleştirme geliri hedefine ulaşırsa, bu tutarı aşan kısmın kamu projelerine aktarılmasına kimse bir şey diyemez. Lakin özelleştirme gelirleri, Hazine nakit tablosu yerine yatırımlara kanalize edilirse sanıldığı gibi kaynak yaratılmış olmaz bu, borçlanma olur. Onun da faiz maliyetine katlanmak gerekir.
3-Karayolları, Devlet Demiryolları, DSİ envanterindeki hazine arazilerini satarak finansman yaratabilir mi? Cevap: Şartlı evet. Gayrimenkul satış gelirlerinin yatırımlara dönüştürülmesi için DPT ile proje öncelikleri belirlenmeli. Bir defalık gelirlere güvenerek yıllara sari büyük projelere kalkışılmamalıdır.