kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyayı kurtarmanın 10 yolu

29.03.2008
1) Yeni geri dönüşüm
Cam şişe, kâğıt, alüminyum ya da plastikleri geri dönüşüme veriyor olabilirsiniz ama artık geri dönüşümde de bir adım atmanın sırası geldi. Örneğin gözlüğünüzü kullanmıyorsanız, onu evde saklamak yerine geri dönüşümde değerlendirebilirsiniz. Hatta cep telefonunuzu da... Nike eski lastik ayakkabılarınızı, 'ayakkabınızı yeniden kullanın' programına bırakıyor ve bu ayakkabılar oyun salonu zemini yapımında değerlendiriliyor. Daha fazla bilgi için: givethegiftofsight.com, nikereuseashoe.com, freecycle.org

2) İnternet bankacılığı
Online bankacılıkla tanışmanın sırası çoktan geldi. Hem zaman kazanacaksınız hem de bankaya gittiğinizde sarf edilen kâğıtlara son verip, ağaçları kurtaracaksınız. ATM'leri kullandığınız zaman da biraz sonra çöpe atacağınız makbuzu istemeyerek, kâğıt tasarrufu yapabilirsiniz.

3) Online alışveriş zamanı
Alışverişe arabayla gidip enerji sarfiyatı yapmak yerine, online alışveriş yaparak kazançlı çıkabilirsiniz.

4) Yavaş gidin
Hâlâ Hybrid arabaya geçmemiş olabilirsiniz ama en azından benzin tüketiminize dikkat edebilirsiniz. Hızlı gidip, sürekli fren yapmak yerine belirli bir hızda giderek benzin tasarrufunuzu yüzde 30 azaltacağınızı aklınızdan çıkarmayın.

5) Vintage kıyafetler alın
Eski kıyafetleri değerlendirmeye ne dersiniz? Hollywood yıldızları, kırmızı halı davetlerinde bile vintage kıyafetler giyerek çevre dostu yaklaşımlarını ortaya koyuyor. Siz de arada sırada da olsa vintage giyerek buna destek olabilirsiniz.

6) Şarj edilebilen piller kullanın
Kullandığınız pilleri bittikten sonra çöpe atmaktan başka bir şansınız yok. Ama şarj edilebilen piller kullandığınızda çevreye zarar vermezsiniz...

7) Kataloglara dur diyin!
Postadan gelen ve sonradan çöpe giden binlerce kataloğu, broşürü düşünün. Senede 4 milyon ton kâğıdın sarf edildiği bu broşür ve kataloglara dur demenin zamanı geldi. Posta kutunuzdan uzak tutarak belki bunları basan firmaların da akıllanmasına önayak olabilirsiniz.

8) Doldurulabilir makyaj malzemeleri
Yeni makyaj malzemeleri aldığınızda attığınız paketleme malzemeleri bile malzeme ve enerji kaybına neden oluyor. O yüzden en güzeli doldurulabilen makyaj malzemeleri. Bobbi Brown, Stila, Aveda gibi markalarda bu tür makyaj malzemeleri bulabilirsiniz.

9) Plastik torbaya hayır!
Market alışverişlerinde kulanılan plastik torbaları unutun... Bu torbaları kullanmak yerine, kendi alışveriş çantanızla alışverişe gidin.

10) Soğuk suyla çamaşır yıkayın
Çamaşırlarınızın hem daha uzun ömürlü dayanmasını hem de çevreye katkınızın olmasını istiyorsanız çamaşırlarınızı soğuk suyla yıkayın.