kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Özbudun

'Makyajsız bir paket gerekiyor'

Ersan ATAR
Anayasa değişikliği konusunda, sivil anayasa taslağının mimarı Prof. Özbudun'dan da uyarı geldi: Prof. Özbudun şu mesajları verdi:

ZAMANLAMA İDEAL DEĞİL: Yürütülen çalışmalar yasakların hafifletilmesine yönelik değişiklik ise demokratik açıdan meşru görmem mümkün. Bundan muhtemelen DTP de yararlanabilecektir. Şu andaki çalışmaların şık veya etik olmayan bir tarafını görmüyorum. Zamanlamanın ideal değil fakat hiç düzeltmeyelim demek de doğru değil.

MAKYAJSIZ PAKET: Temel demokratik hakları da içeren bir değişiklik çok faydalı olur. Bu pakete bir iki kozmetik değişiklik değil, garnitür olmadan, ondan daha ileri giden ciddi bir iyileştirme öncelikle dış dünya nezdindeki imajımızı tazeler.

NE ALMAN NE JAPON MODELİ: Kapatma davalarında Anayasa Mahkemesi'nin oybirliği ile karar vermesini gerekli görmek veya Meclis'in izni şartını aramak gibi seçenekler aşırı unsurlar olarak düşünülebilir. Meclis'in iznine bağlayacak olursanız, bu hiçbir zaman bir iktidar partisi hatta iktidar ortağı parti hakkında uygulanamayacak demektir. Muhalefet veya marjinal partiler için uygulanabilecektir. O da hakkaniyete uygun değildir. Mahkeme'de oybirliğiyle karar alınması şartı aranması ise pratikte işlemesi güç bir şart. O bakımdan bunu da orantısız buluyorum. Bu anlamda Ne Japon ne de Alman modelini doğru bulmuyorum. Rafta tutulan anayasa değişikliğinin kamuoyuna açılması daha mantıklı. 'Demokrasiyi herkes için istiyoruz' denilebilir.