kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mustafa Kemal Atatürk

Vatan nasıl kurtuldu?

Yarından itibaren 14 gün boyunca SABAH'la birlikte verilecek kuponları biriktirenler Atatürk'ün Anlatımıyla Kurtuluş Savaşı: Nutuk adlı esere sahip olabilecek..
Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı 19 Mayıs 1919'da "1919 yılı mayısının 19. günü Samsun'a çıktığımda, ülkenin genel durumu şöyleydi,'' sözleriyle başladığı ve işgal yıllarını, Kurtuluş Savaşı'nı, Cumhuriyet'in ilanını ve devrimleri anlattığı büyük eseri Nutuk, Türk gençliğine hitabıyla sona erer: "Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.''

SAVAŞIN EVRELERİ
15-20 Ekim 1927 Cumhuriyet Halk Fırkası'nın 2. Kurultayı'nda Atatürk tarafından 36 saat 33 dakikada okunan Nutuk, Türk askeri ve siyasi tarihinin en önemli belgelerindendir. Mustafa Kemal Atatürk, aynı zamanda büyük bir edebi üsluba sahip bu eserinde, 19 Mayıs 1919'dan itibaren Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor. Eserdeki başlıca konular arasında Kurtuluş Savaşı'nın değişik evreleri, savaşın kazanılması ve Cumhuriyet'in ilanı, yeni bir devletin kuruluşundaki güçlükler ve devrimler de yer alıyor. Abdullah Özkan'ın hazırladığı ve Boyut Kitapları'ndan çıkan Atatürk'ün Anlatımıyla Kurtuluş Savaşı: Nutuk adlı eser de Nutuk'la birlikte kronolojik olarak dönemin önemli olaylarını fotoğraflar ve belgelerle anlatıyor. Eserde, Nutuk'ta ele alınan dönemden sonraki olaylara da Atatürk'ün ölüm tarihi olan 1938'e kadar yine kronolojik bir sıra içinde yer veriliyor. Cumhuriyet tarihini gün gün, belgeleri ve fotoğraflarıyla öğrenmek isteyenler için bir kaynak niteliğindeki Atatürk'ün Anlatımıyla Kurtuluş Savaşı: Nutuk adlı esere sahip olmak isteyenlerin, SABAH'la birlikte yarından itibaren 14 gün boyunca verilecek kuponları biriktirmeleri yeterli olacak.
Haberin fotoğrafları