kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Embraer'in 1999'da üretimine başladığı E-Jets ailesi yolcu uçakları havayollarından büyük ilgi gördü.

Brezilyalı Embraer'den tarihi rekor

GÜNTAY ŞİMŞEK
GÜNTAY ŞİMŞEK
Dünyanın en büyük dördüncü uçak üreticisi olan Embraer, geçen yıl 169 adet uçak teslim etti. Şirketin bundan sonraki hedefi iş jeti pazarında güçlenmek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Brezilyalı Embraer'den tarihi rekor
Brezilya, coğrafi yapısındaki engeller nedeniyle 1969'da girdiği havacılık endüstrisinde önemli başarılara imza atmaya başladı. Embraer (Empresa Brasileira de Aeronautica-Brezilya Havacılık Şirketi) 2007 sonu itibariyle ticari yolcu uçağı, bölgesel jet, iş jeti ve askeri uçak olmak üzere tam 169 adet uçağın teslimini gerçekleştirdi. Bu rakamın 130 adedini, yolcu kapasitesi 70 ile 110 arasında değişen E-Jets Ailesi (170-175-190-195) oluşturuyor. Ayrıca şirketin 18.8 milyar dolarlık teslim edilmeyi bekleyen siparişi var. 1998'de toplam çalışan sayısı 6 bin 737 olan Embraer'de bu rakam 2007 sonunda tam 23 bin 734'e çıkmış. Dünyanın dört bir yanından, havacılık sektörüyle ilgili üst düzey gazetecileri davet ederek, şirketin yeni açılımları ve kırdığı rekorlar hakkında bilgi veren Embraer yetkilileri, yolcu uçağı pazarındaki heyecanlarına iş jeti piyasasını da eklemek istediklerini söyledi. Embraer yöneticileri, şirketin merkezi Sao Jose dos Campos'da 'EBACE Media Day' başlığı altında yaptıkları toplantılarda, dünya medyasına iş jeti pazarı için her sınıfta ürün geliştireceklerini, mevcut dört ürünleriyle (Lineage 1000, Legacy 600, Phenom 100 ve 300) pazardan ciddi pay aldıklarını açıkladı. Mayısta Cenevre'de yapılacak EBACE İş Jeti Fuarı'nda ise iki yeni iş jeti modelinin lansmanı gerçekleştirilecek.

ÖZELLEŞTİKTEN SONRA BÜYÜDÜ
Bugün dünyanın en büyük dört uçak üreticisinden biri olan Embraer'in, başta Brezilya'nın başkenti Sao Paulo yakınındaki Sao Jose dos Campos şehri olmak üzere ülkenin değişik noktalarında üretim hattı bulunuyor. Nakliye, arama-kurtarma amaçlı 18-21 kişilik pervaneli EMB-110 ile üretime başlayan şirket, günümüzde en popüler yolcu uçaklarını üretiyor. Başkent yakınındaki Gaviao Peixoto şehri, Embraer'in hafif jet üretim üssü olmak üzere yapılandırılıyor. Buradaki tesislerde aynı zamanda uçuş testlerinin yapıldığı 5 bin metre uzunluğunda dünyanın en uzun üçüncü pisti bulunuyor. 7 Aralık 1994'te özelleştikten sonra atılıma geçen şirkete, dünyanın havacılık endüstrisinin önemli isimlerinden Airbus'ın sahibi EADS, Fransız Dassault Aviation, SNECMA ve Thales gibi firmalar da yüzde 20 hisseyle ortak olmuş. Haziran 1999'da E-Jets yolcu uçağı programına başlayan şirket, ilk modeli Embraer 170'i, 19 Şubat 2002'de uçurdu. Bu tarih aynı zamanda şirketin kaderini de değiştirerek yeniliklere kapı araladı.
Haberin fotoğrafları