kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

En kaliteli kakao Orta Amerika'da

AHMET ÖRS
AHMET ÖRS
10.02.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
En kaliteli kakao Orta Amerika'da
Kakao yetiştirilen her bölgenin kendine özgü karakteri var. Ancak dünyanın en kaliteli kakaoları, Orta Amerika ve Karayipler bölgesinde yetişiyor. Zaten kakaonun anavatanı da burası. Meyvesi minik bir Amerikan futbolu topunu andıran kakaonun üç ana türü mevcut: Criollo, forastero ve trinitario. Ekvator kuşağındaki bütün uygun topraklarda yetişen kakaonun birçok da alt tür ve klonları bulunuyor. Kalitesi en yüksek kakao, çok az miktarda üretilebilen, hassas ve hastalıklara karşı çok dayanıksız bir tür olan criollo. Ancak kompleks lezzeti ve güçlü meyvemsiliği yüzünden dünyanın en iyi çikolatalarında bu tür kakao kullanılıyor. Yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı forastero kakaosu ise çikolata endüstrisinin en büyük desteği. Dünya yüzündeki üretimin yüzde 90'ını bu tür kakao oluşturuyor. Trinitario ise adından da anlaşılacağı gibi, Trinidad kökenli, melez bir tür. Hem criollo'nun özelliklerinin önemli bölümünü taşıyor hem de forastero kadar dayanıklı. Günümüzde tüm kakao çeşitlerinin ve işlenme tekniklerinin bütün inceliklerinin yansıtıldığı çikolatalar, dünyanın hemen her gelişmiş ülkesinde mevcut. Bizde de giderek sayıları artmaya başlayan çikolata butiklerinde onların iyi örneklerini tatma olanağı var. Ama önce bu güzelim lezzet yumağını arada bir misafire ikram etmek ya da bir davete giderken götürmek için değil, kendi tüketimimiz için alalım. Hem de uzun süre bitiremeyeceğimiz miktarda değil, birkaç gün içinde yiyebileceğimiz kadarını almaya kendimizi alıştıralım. O zaman taptaze, en kaliteli kakaodan üretilmiş pralin ve çikolataların gerçek tadına varabiliriz.