kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"İsrail Türkiye'ye füze ve uydu satacak"

Yeni Haber
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün davetlisi olarak Ankara'ya geldi.

Başbakan Erdoğan, Ehud Barak'ı Başbakanlık Merkez Bina'da kabul edecek.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Ankara ziyareti sırasında Türkiye'yi, Arrow füze savunma sistemi ve Ofek casus uydusu gibi İsrail'in ileri teknoloji ürünlerini almaya teşvik edeceği bildirildi. Jerusalem Post gazetesi, Türkiye'nin İsrailli savunma sanayinin "başlıca" müşterilerinden biri olduğunu belirterek, Barak'ın görüşmelerinde Arrow sistemi ve Ofek uydusunun ele alınacağını belirtti.

Jerusalem Post gazetesi, "Barak, Türkiye'ye uydu satılacağını umuyor" başlıklı haberinde, Barak'ın Türkiye'de çok geniş bir yelpazede görüşmeler yapacağını belirterek, ele alınacak konuların arasında Arrow balistik füze sistemi ve Ofek casus uydusu gibi ileri teknoloji ürünleri satışının da bulunduğunu kaydetti.

Gazete, "Türkiye'nin İsrail'in savunma sanayinin en başlıca müşterilerinden biridir ve Barak'ın Ankara'daki görüşmeleri, bu ilişkileri teşvik etmeye odaklanacak" diye yazdı.

Üst düzey bir İsrailli savunma heyetinin kısa bir süre önce Ankara'da Arrow ve Ofek satışına ilişkin görüşmeler yaptığına dikkat çeken gazete, bu ürünlerin İsrailli savunma sanayinin en ileri askeri teknolojilerinden olduğuna dikkat çekti.

"TÜRKİYE, HERON İNSANSIZ ARACI ALIYOR"

Jerusalem Post, Türkiye'nin halen İsrail uzay sanayi tarafından üretilen Heron insansız uzay araçlarını teslim alma sürecinde bulunduğuna, 10'u aşkın aracı içeren kontratın tutarının 200 milyon dolara ulaştığına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

"İsrailli savunma yetkilileri, Türkiye'nin, İran'ın nükleer güç yarışının sürmesi üzerine füze savunma sistemi ile ilgilendiğini söylediler. İsrail tarafından ilk olarak geçen Haziran ayında fırlatılan Ofek uydusu satışı, Türkiye'nin istihbarat toplama kabiliyetini önemli ölçüde artırır çünkü Türkiye'nin kendi casus uyduları yok."

"GÜL İSRAİL İLE SURİYE ARASINDA ARABULUCU OLMAYI ÖNERDİ"

Barak'ın Ankara'da Cumhurbaşkanı Gül ile Ortadoğu sorununu ele alacağını kaydeden gazete, Gül'ün geçmişte İsrail ile Suriye arasında barış görüşmeleri için "arabulucu" olarak görev yapmayı teklif ettiğini yazdı.

İsrailli gazete, Ankara'daki görüşmelerde İran'ın "nükleer yarış"ın da ele alınacağını belirtirken de, bu konunun her iki ülke için "hassas" bir konu olduğunu ancak iki ülkenin sorununun ciddiyeti konusunda farklı görüşlerinin bulunduğunu belirtti. Gazete şunları yazdı:

"İran'ın nükleer programının ne kadar ciddi bir konu olduğu konusundaki görüş ayrılıkları, Kasım ayında (İsrail) Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Gül ile yaptığı görüşmelerin merkezinde idi. O zaman, Peres, Gül'e İsrail'in, nükleer bir İran'ı kabul edemeyeceğini söylemişti.

Türk Cumhurbaşkanı da, yanıt olarak Türkiye'nin kitle imha silahlarının geliştirilmesi ve çoğaltılmasına karşı olduğunu ancak, ülkelerin alternatif enerji kaynaklarını geliştirme haklarının olduğuna inandığını söylemişti."

(ANKA)