kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Benim tanımım 'özgürlükçü laiklik'

27.01.2008
- Laiklik olmadan demokrasi olur mu?
- Demokrasi herkese eşit mesafede olmanızı gerektiren bir şey. Belki Fransa tipi baskıcı, dayatmacı bir laiklik anlayışı değil ama daha özgürlükçü bir laiklik anlayışı demokrasiyle daha iyi uyuşur.

- Özgürlükçü laiklik derken nasıl bir modeli anlatıyorsunuz?
- Devletin kimliğini laik olarak koruduğu ama bireyin kimliği konusunda hiçbir baskı ve yönlendirme yapmadığı bir model...

- Etyen Mahçupyan geçen gün Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği'nin bin 112 denekle yaptığı bir çalışmaya yer verdi. Deneklerin yüzde 90'ı 'Türkiye'de laiklik tam olarak tanımlanmamış bir kavramdır,' diyor. Bu ne anlama geliyor?
- Herkese göre değişen bir laiklik tanımıyla karşılaşıyorsunuz. Devlet, Diyanet gibi bir kurum kuruyor, Sünni bir İslam üzerinden tanımlama yapıyor birçok noktada, hutbe okutuyor... Bunlar laiklik ilkesiyle çatışan haller. Bir tür dini kontrol aslında bu; inanışlara uygun yaşam tarzını kontrol mekanizması laiklikle ne kadar bağdaşır, belki bunu da tartışmak lazım. Ben, devletin vatandaşın düşüncesini, inancını, hayat tarzını belirlemesi noktasında kriter koyamayacağını, koymaması gerektiğini savunuyorum.